Једна ствар у њему га чини укусним и примамљивим.

- Фруктоза је на крају крајева ипак шећер, са свим проблемима који од превише шећера произлазе - казао је.

Једна јабука вас чини здравим, три често изазивају масну јетру, објашњава Лекутат.

Када јетра постане масна, већина претпоставља да је то због алкохола. Уствари, у 20 до 30 посто случајева то нема везе с алкохолом, него је последица превише фруктозе.

То дакле значи да би требало јести само поврће? Не, одговара Лекутат.

Фото: Профимедиа

 

- Био бих срећан када би много мојих пацијената јело више воћа јер га генерално људи једу премало - каже он.

Али, вреди размислити коју врсту воћа једемо и коју количину, јер није све воће једнако богато шећером.

Два комада воћа, три поврћа

- Банане, јабуке, шљиве, имају много више шећера од наранџи или шумског воћа - објашњава нутриционисткиња Антје Гал.

Она препоручује дневно пет порција воћа и поврћа. Поврће притом има приоритет. Примера ради, два комада воћа, три поврћа.

Фото: Профимедиа

 

Није неважно ни како се воће конзумира.

- Свеже воће је боље од обрађеног - напомиње Лекутат и додаје да је у воћном соку воће високе концентрације и брже доспева у крвоток због чега није поборник сока од поморанџе ујутро.

Многи стручњаци нису одушевљени ни "смутијима".

- Кад погледате све састојке, вероватно не бисте појели толику количину воћа у једном оброку. Али у текућем облику то се догоди врло брзо - каже Гал.

Значи ли то да треба одустати од смутија и сока од поморанџе? Одговор је поново, не.

Другим речима, конзумацију воћа треба прилагодити животном стилу. Ко жели да започне дан соком од поморанџе, мора и да вежба како би потрошио унесени шећер.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".