Беба Голубовић је поделила своје искуство када је у питању меланом који је данас често присутан. Све је почело због неинформисаности.Мали младеж је прешао у рак другог стадијума.

- Од тинејџерских година желела сам да имам таман тен. Ја, риђокоса, светле боје коже, с пегама на носу и ту и тамо младежима по телу, желела сам да ме кад се вратим с мора пријатељи похвале како сам "поцрнела". Сунчала сам се не водећи рачуна о томе које је доба дана и користила креме с нижим заштитним фактором. Често ми се дешавало да поцрвеним на Сунцу, понекад и превише, па сам имала и опекотине по кожи. Поучена болом који опекотине од Сунца собом носе, решење сам потражила у соларијуму. Сваке године сам пре одласка на море одлазила у соларијум да "припремим" кожу за врело морско Сунце, али никад нисам успевала да попримим ту препланулу боју. Наравно, о ризицима које то крије, тада нисам ништа знала - поделила је своју животну исповест Беба за "Нај жену".

Врло је важно да се опратите лекару уколико приметите промене на кожи. 

- Све је почело променом на једном младежу на стомаку 2015. године. Та мала тамна мрља коју сам имала од рођења најпре се зацрвенела, па засврбела. Нисам мислила да је то разлог за посету лекару, имала сам превише обавеза које сам сматрала важнијим од чекања на лекарски преглед. Тек кад сам на младежу приметила мале трагове крви, отишла сам у Клинику за пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије. Три недеље после хируршког одстрањивања младежа, добиа сам хп налаз на ком је писало да имам меланом у ИИ стадијуму и доктор ме је упутио на даље лечење на Институт за онкологију и радиологију Србије.
Тамо сам се упознала с другим термином – лимфосцинтигратија.

Фoто: Фејсбук принтскрин/Беба Голубовић

 

 Беба је урадила све анализе, па на срећу метастаза није било. 


- Три месеца сам била потпуно мирна, наставила сам свој живот као да се ништа није деслио. Међутим, после три месеца лимфни чворови у пазуху почели су да ми отичу, због чега сам поново морала да идем на хируршку интервенцију. Од осамнаест извађених лимфних чворова, чак једанаест је било с метастазама - испричала је Беба.

Међутим, настао је шок када је сазнала да је у трећем стадијуму болести и да за њено стање лека нема: 



- Тај тренутак ми је био тежи од оног када се ми саопштили да имам меланом. А онда сам доживела нови шок кад ми је речено да лекова за моје стање нема. Отпуштена сам из болнице са сугестиом лекара да долазим на свака три месеца на ултразвучни преглед абдомена и мале карлице, као и на рендгенско снимање грудног коша. У случају да се примете неке промене, опет бих морала на хируршку интервенцију, и то је био једини вид лечења.

Беба је добила шансу да живи, не плаши се Сунца и мора упркос борби која је трајала седам година. 

- И поред дијагнозе коју имам, идем на посао, путујем, живим као и сваки други здрав човек који има оптмистчан и позитван став према животу. Негујем односе с људима који ме окружују, имам више стрпљења и разумевања за друге. У свему тражим добро. Наравно да имам проблеме, али сада их прихватам као саставни део живота и трудим се да се не секирам превише. Више времена посвећујем пријатељицама. Више се дружимо, шетамо, идемо у позориште, на изложбе, концерте, кафане, путовања. Окренуте смо лепшој страни живота, а сваки проблем се лакше реши уз кафу с пријатељима, него у самоћи и затвореној соби. Открила сам радост игре и члан сам рекреативног ансамбла КУД-а, коју чини сјајна екипа позитвних, насмејаних људи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".