Beba Golubović je podelila svoje iskustvo kada je u pitanju melanom koji je danas često prisutan. Sve je počelo zbog neinformisanosti.Mali mladež je prešao u rak drugog stadijuma.

- Od tinejdžerskih godina želela sam da imam taman ten. Ja, riđokosa, svetle boje kože, s pegama na nosu i tu i tamo mladežima po telu, želela sam da me kad se vratim s mora prijatelji pohvale kako sam "pocrnela". Sunčala sam se ne vodeći računa o tome koje je doba dana i koristila kreme s nižim zaštitnim faktorom. Često mi se dešavalo da pocrvenim na Suncu, ponekad i previše, pa sam imala i opekotine po koži. Poučena bolom koji opekotine od Sunca sobom nose, rešenje sam potražila u solarijumu. Svake godine sam pre odlaska na more odlazila u solarijum da "pripremim" kožu za vrelo morsko Sunce, ali nikad nisam uspevala da poprimim tu preplanulu boju. Naravno, o rizicima koje to krije, tada nisam ništa znala - podelila je svoju životnu ispovest Beba za "Naj ženu".

Vrlo je važno da se opratite lekaru ukoliko primetite promene na koži. 

- Sve je počelo promenom na jednom mladežu na stomaku 2015. godine. Ta mala tamna mrlja koju sam imala od rođenja najpre se zacrvenela, pa zasvrbela. Nisam mislila da je to razlog za posetu lekaru, imala sam previše obaveza koje sam smatrala važnijim od čekanja na lekarski pregled. Tek kad sam na mladežu primetila male tragove krvi, otišla sam u Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. Tri nedelje posle hirurškog odstranjivanja mladeža, dobia sam hp nalaz na kom je pisalo da imam melanom u II stadijumu i doktor me je uputio na dalje lečenje na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.
Tamo sam se upoznala s drugim terminom – limfoscintigratija.

Foto: Fejsbuk printskrin/Beba Golubović

 

 Beba je uradila sve analize, pa na sreću metastaza nije bilo. 


- Tri meseca sam bila potpuno mirna, nastavila sam svoj život kao da se ništa nije deslio. Međutim, posle tri meseca limfni čvorovi u pazuhu počeli su da mi otiču, zbog čega sam ponovo morala da idem na hiruršku intervenciju. Od osamnaest izvađenih limfnih čvorova, čak jedanaest je bilo s metastazama - ispričala je Beba.

Međutim, nastao je šok kada je saznala da je u trećem stadijumu bolesti i da za njeno stanje leka nema: 



- Taj trenutak mi je bio teži od onog kada se mi saopštili da imam melanom. A onda sam doživela novi šok kad mi je rečeno da lekova za moje stanje nema. Otpuštena sam iz bolnice sa sugestiom lekara da dolazim na svaka tri meseca na ultrazvučni pregled abdomena i male karlice, kao i na rendgensko snimanje grudnog koša. U slučaju da se primete neke promene, opet bih morala na hiruršku intervenciju, i to je bio jedini vid lečenja.

Beba je dobila šansu da živi, ne plaši se Sunca i mora uprkos borbi koja je trajala sedam godina. 

- I pored dijagnoze koju imam, idem na posao, putujem, živim kao i svaki drugi zdrav čovek koji ima optmistčan i pozitvan stav prema životu. Negujem odnose s ljudima koji me okružuju, imam više strpljenja i razumevanja za druge. U svemu tražim dobro. Naravno da imam probleme, ali sada ih prihvatam kao sastavni deo života i trudim se da se ne sekiram previše. Više vremena posvećujem prijateljicama. Više se družimo, šetamo, idemo u pozorište, na izložbe, koncerte, kafane, putovanja. Okrenute smo lepšoj strani života, a svaki problem se lakše reši uz kafu s prijateljima, nego u samoći i zatvorenoj sobi. Otkrila sam radost igre i član sam rekreativnog ansambla KUD-a, koju čini sjajna ekipa pozitvnih, nasmejanih ljudi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".