Колико су омиљена намирница за припрему доручка сведочи и велика помпа коју је направи фитнес тренер пре неколико месеци када је појео 300 јаја за 10 дана.

Иако сви кажу да се једноставно спремају, многи праве велике грешке, посебно приликом пржења јаја. Вероватно и ви то чините, макар понекад, па не би било лоше да послушате савете светских мајстора кухиње како би ваш омиљен доручак увек изгледао савршено и имао беспрекоран укус.

1. Не користите јаја на собној температури

Пре него што кренете да их припремате, пустите јаја да одстоје ван фрижидера и достигну собну температуру како би осигурали да не испаре приликом пржења. Хладном јајету може бити потребно више времена да се темељно испече. То је зато што се беланце бори да напусти своју течну фазу, што би могло довести до прекувавања жуманца, а онда не можете да умачете хлеб. Уз то, ако ставите мало воде у тигањ док правите јаја „на око“, а затим ставите поклопац на тигањ, то ће омогућити да се врхови кувају, а да жуманце остане течно.

2. Разбијате јаја на или у посуди за мешање

Сви су, бар неколико пута, разбили јаја на ободу или у самој посуди за мешање. И много пута су јаја испала сасвим добра. Ипак, ово је грешка за коју вероватно нисте ни знали да правите – нисте елиминисали сваку шансу да бактерије дођу до посуде. Овај поступак такође доводи до тога да фрагменти љуске јајета упадну у чинију. Осим тога, разбијањем јаја на овај може страда жуманце – разлије се.

3. Не водите рачуна о температури

Не кувајте јаја на превисокој температури јер би то могло довести да беланца буду брже готова од жуманца. Када вода прокључа, смањите ватру, а то исто учините и приликом припремања кајгане, да се не сасуши.

Фото: Профимедиа

 

4. Увек препржите јаја

Ако пржите јаја толико да будете сигурни да су скроз готова, могли бисте да их препржите, што доводи до суве и беживотне текстуре која свако добро јаје претвара у лоше. Јаја зато скините са ватре када су недовољно печена – она ће наставити да се пеку са преосталом топлотом. Док пређу пут од тигања до тањира, од стола до уста, требало би да буду потпуно печена – али не препечена и сува. Добићете савршено мекана јаја која имају укус као да их је спремио врхунски кувар.

5. Не мутите довољно кајгану

Кључно је да их потпуно умутите у чинији пре него што их сипате у тигањ јер процес муц́ења ствара ваздух, што доводи до пахуљастих јаја – јаја из снова. Запамтите само да морате да их скинете са шпорета пре него што буду у потпуности готова, јер ће наставити да се пеку.

6. Не користите тигањ који се не лепи

Ако пржите јаја, избор је једноставан – тигањ је најбоља опција. Ако се јаје залепи за тигањ, онда се може лако разлити. Иако тигањ против лепљења можда није идеалан за печење, омогућава да лако клизе по површини и остану цела. Правилно пржена јаја морају да изађу у комаду из тигања, а тигањи са непријањајућим слојем им дају најбољу шансу да постигну овај подвиг. Иако можда нећете користити нелепљиву тигањ за све своје кулинарске подухвате, они су пожељни када су у питању јаја. Други материјали, као што су нерђајући челик или ливено гвожђе, могу да доведу до лепљења.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jednostavno Ukusno

 

7. Не користите довољно уља

Знамо шта мислите: Ако тигањ са непријањајућим слојем чини да се јаја не лепе за њега, зашто би онда било важно колико се уља користи, поготово што се масноће повезују са нездравом исхраном. Професионални кувари ипак препоручују да сипате уље онолико колико стављате у обичан тигањ јер ће јаја бити укуснија. Они такође користе путер који плива у тигању и би прска на јаја, пружајући им дозу додатног шмека.

8. Разбијате јаја директно у воду, супу или неко друго јело

Кад правите поширана јаја, ово може да доведе до одвајања жуманца, а беланце може да постане воденасто. Она тада губе на укусу, не изгледају лепо. Зато прво разбијте јаје у малу чинију и пре него што га ставите у воду (кад прокључа), или хоћете да додате супи или неком јелу, направите кашиком мали вртлог у шерпи. Изгледаће савршено, као из најбољег ресторана.

9. Уклањате љуске тврдо куваних јаја одмах након кувања

Тврдо кувана јаја настављају да се кувају унутар љуске, па је важно да их ставите у ледену воду чим их скинете са шпорета. Ова метода би такође требало да олакша љуштење јаја, а и нећете испећи прсте. Иако постоји много дебата о томе колико дуго треба чекати пре него што огулите тврдо кувано јаје, стављање у ледену воду је најбољи пут јер осигурава да се не настави кување у љусци.

Фото: Профимедиа

 

10. Зачините кајгану у погрешно време

Неке домаћице верују да је додавање зачина пре стављања јаја на шпорет исправан метод, док друге мисле да не би требало зачинити кајгану док не почне процес печења. Треће, пак, то раде тек кад су јаја готова. У праву су прве домаћице. Стављање зачина док муте јаја води до мекше кајгане. Зачин има више времена да се споји с јајима, стварајући снажније укусе. Препоручује се да их посолите 15 минута пре кувања. И ако немате толико времена да сачекате, зачините кајгану пре него што је ставите на шпорет.

11. Додајете млеко или павлаку за кување у кајгану

То би требало би да учини јаја меким, пахуљастим. Међутим, додавање ових састојака може уништити укус јаја и променити им текстуру - биће течна, а то никако не бисте желели. Да бисте то спречили, дуже их припремате како би течност испарила, па на крају само добијете комад гуме у тањиру, а не укусно јаје.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".