Напад од прошлог викенда изавао је буру јер је нападач докторке Коић, иначе њена пацијенткиња, запослена као секретарица у гимназији у Вировитици, пише Нови лист. Тако се, поред питања заштите лекара од напада пацијената или чланова њихових породица, намеће још једно питање – како је у школи могао да ради особа која је свог лекара избо ножем?

Одговор на то питање новинари Новог листа покушали су да добију у школи, али директорка није желела да говори о случају, већ их је упутила полицији. Док је увиђај у току, а нападачу је одређен истражни затвор због угрожавања животне средине, представници запослених из оба система упозоравају да надлежни, када је реч о насиљу, делују само када се нешто деси.

Повећајте мере безбедности

- Показује се да систем контроле уласка у многе установе не гарантује безбедност. Због тога је потребно повећати мере безбедности и истовремено радити на механизмима превенције насиља како до њега уопште не би дошло. Болнице и остале здравствене установе морају бити безбедна места, како за пацијенте, тако и за здравствене раднике -, кажу за Нови лист из Хрватске лекарске коморе.

- Насиља има, живимо у реалности која је контаминирана насиљем и тешко је очекивати да ће школе и болнице бити изузете од тога. Када је у питању безбедност школа, сматрам да стање безбедности треба проценити у свака школа, и свака школа треба да има свој план акције са заштитним мерама, усаглашен између директора, школског одбора, наставничког већа и месне заједнице -, каже председник синдиката Препород Жељко Стипић.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".