Napad od prošlog vikenda izavao je buru jer je napadač doktorke Koić, inače njena pacijentkinja, zaposlena kao sekretarica u gimnaziji u Virovitici, piše Novi list. Tako se, pored pitanja zaštite lekara od napada pacijenata ili članova njihovih porodica, nameće još jedno pitanje – kako je u školi mogao da radi osoba koja je svog lekara izbo nožem?

Odgovor na to pitanje novinari Novog lista pokušali su da dobiju u školi, ali direktorka nije želela da govori o slučaju, već ih je uputila policiji. Dok je uviđaj u toku, a napadaču je određen istražni zatvor zbog ugrožavanja životne sredine, predstavnici zaposlenih iz oba sistema upozoravaju da nadležni, kada je reč o nasilju, deluju samo kada se nešto desi.

Povećajte mere bezbednosti

- Pokazuje se da sistem kontrole ulaska u mnoge ustanove ne garantuje bezbednost. Zbog toga je potrebno povećati mere bezbednosti i istovremeno raditi na mehanizmima prevencije nasilja kako do njega uopšte ne bi došlo. Bolnice i ostale zdravstvene ustanove moraju biti bezbedna mesta, kako za pacijente, tako i za zdravstvene radnike -, kažu za Novi list iz Hrvatske lekarske komore.

- Nasilja ima, živimo u realnosti koja je kontaminirana nasiljem i teško je očekivati da će škole i bolnice biti izuzete od toga. Kada je u pitanju bezbednost škola, smatram da stanje bezbednosti treba proceniti u svaka škola, i svaka škola treba da ima svoj plan akcije sa zaštitnim merama, usaglašen između direktora, školskog odbora, nastavničkog veća i mesne zajednice -, kaže predsednik sindikata Preporod Željko Stipić.

(MONDO)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".