Један од најбољих НХЛ хокејаша свих времена Боби Хал преминуо је у 84. години живота, саопштили су у понедељак Чикаго Блекхокси, јавља УСА Тудеј. 

Канађанин који је био највећа легенда Чикаго Блекхоукса 12 пута је био биран за Ол-Стар утакмице, а играо је 15 сезона у Чикагу и за то време је постигао рекордних 604 гола за ову екипу. 

Постао је први у историји НХЛ-а који је постигао више од 50 голова у једној сезони када је постигао 54 у сезони 1965-66. Након тога, још четири пута је постигао 50 или више голова за Блекхоксе и седам пута је био водећи стрелац лиге.

Заједно са Стеном Микитом био је највећа узданица тог тима, а од 15 сезона колико је играо у осам је у тој екипи био и његов брат Денис. Хал је добио надимак "Златни млазњак" због брзине свог клизања, али и због брзине ударца који му је био највећа узданица. 

 

 

Са Чикагом је освојио Стенли Куп 1961. године и тако прекинуо низ од 23 године без титуле за ову франшизу.

Након тога је два пута узастопно у сезонама 1964/65 и 1965/66 био МВП НХЛ-а, 1972. године је напустио Чикаго и потписао за Винипег Џетсе за 1.750.000 долара за десет година, што је био први уговор на више од милион долара за једног хокејаша. На тај начин, Хал је ушао у историју овог спорта. У Винипегу је играо пуних седам сезона, пре повлачења из професионалног спорта 1980. године, након 23 одигране сезоне.

У Кућу славних је ушао 1983. године, а Чикаго Блекхокси су му повукли дрес са бројем девет из употребе. 

Фото: Јутјуб принтскрин/ABC 7 Chicago

 

Фото: Јутјуб принтскрин/ABC 7 Chicago

 

Његов син Брет је такође члан Куће славних. Хал је каријеру завршио са 610 НХЛ голова, а он и његов син Брет (741 гол) чине најбољи тандем отац-син у историји НХЛ-а. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш