Дан Светог Јована Крститеља слави се одмах после Богојављења, 20. јануара, а у питању је једна од највећих крсних слава у Србији – чак трећа по броју верника који је славе!

Фото: Википедија

 

 

Ко је био Свети Јован?

Свети Јован Крститељ био је јеврејски аскетски проповедник који је вршио обредна купања у реци Јордан и који је крстио Исуса, након што је прихватио његову поруку.

Он је рођен пола године пре Исуса Христа у породици јудејског свештеника Захарија од племена Арона. Како то обично бива с многим свецима тог доба, његови родитељи Јелисавета и Захарије дуго нису могли да зачну, па их је рођење сина бескрајно усрећило.

Направили су свечаност на којој је требало детету да дају име, а Захарије је желео да га назове по оцу, али је Јелисавета желела име Јоханан, што значи "Јахве је милостив". Захарије, који је био нем, тада је чудом проговорио након што га је Јелисавета питала да ли је сагласан с њом.

Фото: Википедија

 

 

Шта не сме да се једе и пије на Светог Јована Крститеља?

У нашем народу постоји много обичаја и веровања која се везују за овај празник. Мало је, међутим, познато старо веровање о томе се на Св. Јована не једе и не пије ништа црвене боје.

Будући да је Свети Јован страдао мучким убиством – тако што му је одрубљена глава, црвена боја симбол је његове невино проливене крви.

Због тога се у српском народу верује да не ваља пити и јести ништа црвено, а посебно се таква храна и пиће не дају деци. То укључује чак и црвене јабуке, које су иначе у нашој традицији симбол с позитивном конотацијом, па и најобичнији црвени сок.

(Glossy)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".