Јованов отац био је јудејски свештеник Захарија, од племена Арона. Према хришћанском веровању, Јован је рођен пола године пре Исуса Христа.

Према Новом завету, Захарије и Јелисавета, његови родитељи, дуго нису могли имати децу, те је Јованово рођење створило велику радост. Своје детињство и рану младост Јован је провео у дому својих родитеља, у којем је била присутна велика побожност. Јован Крститељ вршио је обредна купања на реци Јордан. 

У Дамску се налази једна од највећих хришћанских базилика, посвећена управо Јовану. Хришћански верници његове празника обелезавају више пута у току календарске године.

Јован се сматра заштитником певача, мужичара, крзнара, кожара, кројача, вунара, ножара ременара, гостионичара, брусача, затвореника, као и оних осуђених на смрт, узгајивача птица, оболелих од епилепсије, свештеника, Малте, Јордана и великог броја градова широм света.

Фото: Википедија

 

С обзиром на то да је Јованова "главна улога" у животу одиграна дан после Богојављења, црква је још давних дана одлучила да се дан након тог празника посвети Јовану.

Био је такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом, што је случај у Светом писму, него смртним чпвеком.

За разлику од других пророка свети Јован се разликује највише по томе што је имао могућност да руком покаже свету онога кога је пророковао. Архијереј његову руку сваке година на дан светитељев износи пред народ. Понекад се рука јавља раширена, док је понекад згрчена. У пвром случају она подразумева родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

Веровања

Фото: Википедија

 

Наши преци су веровали да се на данашњи дан дешавају разна чуда уз помоћ светог Јована, те одатле и велики број народних обијача везаних за овај дан. На Јовањдан верници не би требали да узимају нож у руке, у знак сећања на Јованово страдање. Деци се не треба давати ниша што је црвене боје, као и то да се не једе ништа црвено због тога што та боја симболизује невино проливену крв светитеља.

Народно веровање истиче да се људи на Светог Јована братиме и куме јер се он сматра узором карактера и поштења.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".