Православни верници данас обележавају Богојављење, празник који се обележава у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуста Христа у реци Јордан.

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а традиција налаже да се на овај дан плива за Часни крст, што ће ове године, нажалост, у неким местима изостати, због лоше епидемијске ситуације.

Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуста Христа у реци Јордану. Тада је први пут остварено Свето Тројство - у Божјем гласу са неба који рече: "Ово је Син мој", крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

Фото: Ж. Кнежевић

 

 

Када је реч о обичајима везаним за Богојављење, на овај дан свети се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела. Сматра се лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Данас се поздравља речима: "Бог се јави" или "Христос се јави", а отпоздравља са "Ваистину се јави".

Обичаји и веровања

Као и код других празника, и за Богојављење постоје разни обичаји. По обичајном календару, данас почињу дани погодни за венчања.

Фото: АТА имагес

 

 

Пливање за Часни крст и вађење крста из река и језера обичај је који се одржава у многим нашим крајевима. Од пре десетак година код Срба је обновљен стари обичај да се у реку баци крст, а младићи али и девојке се такмиче да до њега стигну и први га ухвате. Ове године изостаће у многим местима због лоше епидемијске ситуације.

Постојало је веровање да ће младе девојке на богојављенску ноћ (18. на 19. јануар) на небу угледати лик онога за кога ће се удати. У неким крајевима девојке су користиле огледало да би угледале лик суђеног. Поред огледала стављале су се свеће, а морало се водити рачуна да се огледало случајно не прегреје и не пукне. Уместо да млада девојка угледа лик онога за кога ће се удати, могла би постати жртва још једног народног веровања – седам година несреће у љубави.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".