Једна женка ћелавог ибиса чија врста се сматра готово изумрлом, се према тврдњама организације Биом тренутно налази на подручју долине реке Неретве.

- Након што је одлетела с Брача, Гипсy се само кратко задржала на Хвару, с Хвара је наставила јужно све до Сланог, недалеко од Дубровника. Међутим, након тога се предомислила и одлетела у делту реке Неретве. Као и до сада, контактирали смо Јавну установу Дубровачко-неретванске жупаније која управља заштићеним природним вредностима на том подручју, а они Жупанијски ловачки савез и ловачка друштва с тог подручја, како би се осигурао наставак сигурног боравка женке ћелавог ибиса Гипсy у Хрватској - објавили су уз молбу да је посматрачи не узнемиравају уколико се нађе у њиховој непосредној близини. 

Птица је у Хрватску стигла крајем децембра, како пише Индеx. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Birding The Strait

 

Ову ретку птицу можете пратити путем апликације Анимал Трацкер, у коју се могу унети фотографије и информације о запажањима.

Разлог зашто је појава ћелавог ибиса подигла толику прашину је тај што се он сматра изумрлом врстом у Хрватској и остатку Европе, као и готово изумрлом у свету. Његове мале колоније су се одржале у Мароку и Турској, док се са јединкама које се налазе у заточеништву спроводе пројекти реинтродукције на европска гнездилишта.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".