Државни секретар у Министарству унутарњих послова Жарко Катић изјавио је да се матични број грађана, с престанком важења Закона о матичном броју, више неће тражити у службеним евиденцијама ни у приватном сектору јер је на снази Закон о личном идентификацијском броју.

- Матични број грађана више се неће тражити, како у службеним евиденцијама Хрватске, тако и у приватном сектору (банке и сл). Овим престаје одређивање матичног броја грађана и потреба његова тражења било које јавне или приватне институције - рекао је Катић током расправе о коначном предлогу Закона о престанку важења Закона о матичном броју.

Представљајући Предлог закона Катић је подсетио је да је 1. јануара 2009. на снагу ступио Закон о личном идентификационом броју (ОИБ) као стална идентификациона ознака личног идентификационог броја, који корисници ОИБ-а користе у службеним евиденцијама, свакодневном раду и код размене података.

С обзиром на то да је ОИБ ушао у пуну примену, институције с његовим кориштењем могу користити и све остале податке који се налазе у том систему (лично име, датум рођења, пребивалиште и сл). Тиме престаје потреба за одређивањем матичних бројева грађана као помоћне идентификационе ознаке.

Катић каже да се из постојећих евиденција неће брисати матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка Закона о матичном броју, већ ће се користити за повезивање и размену података у случајевима када се повезивање података неће моћи обавити коришћењем ОИБ-а.

Тоеком расправе посланици су подржали престанак важења Закона о матичном броју, али и упозорили да још увек постоји велики број евиденција које воде разна тела заснована по матичном броју.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".