Лист пише да је у среду добијена информација да је овај случај разоткривен од стране СОА (хрватске обавештајне службе), а не од МУП-а, али да она није могла да званично буде проверерена.

Са друге стране, ПУ Вуковарско-сремска је за лист потврдила да је заиста удаљила из службе 21-годишњег полицајца, који је био распоређен у Полицијску управу Вуковар- Срем, у Станицу граничне полиције Товарник. Он је тамо служио до 7. новембра 2022. године, а против њега је покренут дисциплински поступак због, како се наводи, тешке повреде службене дужности.

- Наиме, наведени полицијски службеник је ступио у контакт са припадницима војске те стране државе на територији Републике Србије, ради прихватања позива за упис у војну евиденцију Републике Србије, а да о томе није обавестио свог непосредног претпостављеног. Полицијски службеник је озбиљно нарушио интересе службе и њен углед, те је тиме доведена у питање његова достојност обављања полицијске службе. Хитно удаљење из службе, које је спроведено 7. новембра, било је неопходно јер су повреда дужности и последице повреде које му се стављају на терет неспојиве са службом коју обавља док је поступак у току - наводи се у писаном одговору који је питање Слободне Далмације дао Драгослав Живковић, шеф аналитике извештавања и односа са јавношћу.

Ради се о полицајцу који има и хрватско и српско држављанство, односно двојно држављанство, а на питање листа из МУП-а РХ су одговорили да лице српске националности може бити службеник МУП-а, односно може да прође безбедносну проверу која је неопходна за обављање полицијских послова, ако су испуњени сви други законски услови за исти, пише Слободна Далмација.

По хрватском закону у држављанству, оне који имају двојно држављанство државни органи Републике Хрватске сматрају искључиво хрватским држављанином.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".