Они су из сиротишта у Конгу усвојили три трогодишњака и једногодишњака и намеравали да их доведу у Хрватску, али полиција у Замбији је проценила да документи нису били у реду. У међувремену је нестао и начелник сиротишта из Конга, па се не зна под каквим су условима деца усвојена. Иначе, имају и хрватске документе, али хрватска страна не открива како су до њих дошли.

Хрвати су ухапшени на аеродрому у Ндоли у Замбији, а деца су смештена у одговарајућу установу. Бранили су се да је поштована сва процедура у Конгу и да су документи веродостојни. Ипак, полиција их је оптужила за кријумчарење деце, упркос томе што из Конга нису примили сву документацију, а власти те земље су у почетку тврдиле да је све у реду. Тако се поступак отегао и тек сада ће првостепени суд одлучивати шта даље.

Оптужба је тешка и ако се докаже, Хрвате чека дугогодишња казна затвора. Сада су смештени у два затвора, мушкарци у једном, а жене у другом. Ангажовали су локалног адвоката који је водио случајеве усвајања деце из Конга за хрватске породице код којих није било компликација. Адвокат тврди да је и сада све у реду и није му јасно зашто су хрватски парови који су усвојили децу завршили са тешким оптужбама.

Мало се зна о целом случају, а није до краја јасно како су усвојитељи, и на основу чега, добили документацију из Хрватске. И хрватске дипломате у Замбији су из новина сазнали за ухапшене Хрвате и тада им пружили дипломатску помоћ. Достављени су им у затвор храна и лекови, али није речено шта је са децом. Хрватске дипломате тврде да замбијске власти нису надлежне за овај случај, јер се усвајање догодило у Конгу и тамо нико није правио проблеме.

Није познато да ли су Хрвати и колико платили усвајање деце, а у последње време све чешће бројне породице из Хрватске одлазе у афричке државе због усвајања. Меродавна хрватска министарства немају решену потребну процедуру, па поступак добијања докумената дуже траје у Хрватској од самог усвајања у афричким државама.

Велики је проблем што се парови одлучују додатно да плате за поступак усвајања, уз локалне таксе, па се онда такви случајеви могу сматрати "куповањем" деце, што је забрањено. У случају хрватских породица, кључни сведок биће одбегли начелник сиротишта, а ако власти у Замбији процене да је било одступања од правила и давања новца за усвајање, те кривотворења докумената, предвиђена је казна од 27 година затвора.

КО ЈЕ СВЕ УХАПШЕН

МЕЂУ оптуженима у Замбији су Зоран Субошић (на слици), гитариста групе "Хладно пиво" и његова супруга Азра Имамовић Субошић која ради у Уставном суду, ветеринар Ладислав Першић и супруга Александра, те већник странке Можемо Ное Краљевић, који је променио пол и партнерка Ивона, те брачни пар Дамир и Надица Магић. Само два су пара у хрватском регистру потенцијалних усвојитеља.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".