Четрнаестог јануара (првог јануара по старом календару) је празнични дан у којем се слави Мали Божић (Васиљевдан) и српска Нова година.

Мали Божић данас славимо као српску Нову годину, а њу прате и посебни обичаји.

Већина обичаја и обреда који су се радили за Божић завршницу имају управо на Мали Божић. Тако је у Војводини обичај да се на овај дан на раскршћима пале ватре, али и да се умеси василица, у част Светог Василија кога такође данас прослављамо.

Фото: Профимедиа

 

 

Верује се и да српску Нову годину треба дочекати будан, а девојке су ову ноћ користиле за гатање да би виделе за кога ће се удати. Сваки крај има своју методу, а једна занимљива потиче из Босне - пре сванућа би се девојке попеле на таван и потом бацале своју одећу напоље. Ако је ципела усмерена од куће, значи да ће се те године удати и то у правцу у коме је окренута ципела.

Има места у Србији у којима се месе и крофне у које се ставља новчић, баш као у божићну чесницу - ко га пронађе имаће среће наредних 12 месеци.

Фото: Профимедиа

 

 

На Мали Божић ујутро обичај је био у неким селима да домаћица узме снег и, утрчавши у собу, баци га на децу вичући: "Бежи врућа, гоните студена!“. Верује се да се тиме штите деца од температуре или грознице. После овога деца би скидала са себе одела и пребацивала их преко грана шљива или јабука, како би се “очистила од ваши”. На овај дан долази и полазник или положајник, а у селима поред Груже домаћица му једном пређом веже теме и доњу вилицу, а другим чело и затиљак, да звери не би напале стоку.

У неким крајевима данас се пажљиво гледа у небо и посматра време. Ако на 14. јануар падне снег или буде облачно, чека нас родна година. Суво време, верује се, доноси и сушну годину пред нама.

Молитва Светом Василију Великом

О, свети оче Василије, одакле да почнемо да хвалимо твоју величину и твоје подвиге, којима си се уподобио Пастиреначелнику Христу. Да ли по висини и дубини Богословског ума који си стекао, да ли по уздржању и подвизима којима си превазилазио многе, да ли по великој бриги за Цркву коју си тако неустрашиво бранио, да ли по неизмерној љубави према Богу и ближњима којом си изобиловао неизмерно. Јер у твом не тако дугом земном животу све је било савршено. Баш онако, како је то и Господ рекао: “Будите савршени, као што је савршен Отац ваш Небески”. И ти си, свети Василије, све те таланте које ти је Господ подарио, умножио на стотине пута, показујући примером да човек може да се уздигне у Небеске висине, Божијом помоћи. Зато те је Господ и наградио венцем неувенљивим и овенчао славом неисказаном у Царству Небеском.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".