Фидел Кастро је давне 1970. посетио Источну Немачку и том приликом је запечатио пријатељство две државе обећавши да ће поклонити острво надомак Кубе њима. Острво Бланко дел Сур је требало да припадне њима.

Убрзо је Ерих Хонекер узвратио посету Куби две године касније, а тада је одлучено да се острво преименује у Острво Ернста Телмана. Једна од плажа је преименована у Плажу Немачке Демократске Републике (ДДР Странд). Откривена је биста 18. августа 1972. године у част Ернста Телмана, комунистичког предратног политичара у Немачкој. Телманов споменик је пао када је ураган Мич погодио ово острво 1998. године.

Берлински зид је пао, а Немачка је кренула ка уједињењу. Иако обећано Источној Немачкој, документ о реунификацији није обухватио ово острво. Тако су се они који памте запитали чије је сада ово острво.

Фото: Гугл мапс принтскрин

 

Амбасада Кубе и Министарство спољних послова Немачке су закључили да је, ипак, овај поклон и преименовање био симболички акт пријатељства и да Куба никада званично није препустила острво Источној Немачкој.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".