Први српски клуб

У тадашњој Аустроуграској су се играле утакмице у Лиги јужне Мађарске, а троструки првак ове зоне је био управо српски клуб. ФК Бачка је основана у Суботици 1901. године и такмичила се у страној држави. Име које је клуб носио је Суботички атлетски клуб Бачка.

Фото: Википедија, Гугл мапс принтскрин

 

Данас Бачка наступа у четвртом рангу такмичења и игра на стадиону крај Сомборске капије у Суботици. Наводи се као најстарији "српски" клуб, али не и најстарији клуб формиран у Србији.

Први клубови у Србији

То место припада две године млађем клубу из Београда - ФК Соко. Основан је 18. априла 1903. године и постаје први фудбалски клуб формиран у Србији. Тридесет година после оснивања мења име у "БАСК" - Београдски академски спортски клуб.

Фото: Википедија, Гугл мапс принтскрин

 

После завршетка Другог светског рата, традицију клуба наставља ФК Сењак који преузима име и традицију једног од најстаријих колектива у некадашњој Србији. Тренутно се такмичи у Српској лиги Београд, односно трећелигашком такмичењу. Утакмице клуба се играју код Хиподрома покрај Топчидерске реке, надомак Кошутњака и Топчидера.

Други клуб основан у Србији је основао Данило Стојановић, Чика Дача. Зачети у Крагујевцу, употпунили су првобитни српски фудбалски троугао - Суботица-Београд-Крагујевац. Основани су 14. септембра 1903. године.

Фото: Википедија, Гугл мапс принтскрин

 

Два најстарија клуба у Србији тада су одиграли прве мечеве 1904. године. Први меч је одигран на Кошутњаку првог дана Духова и то је била прва међуклупска и међуградска утакмица у Србији. Соко је победио са убедљивих 9-0, а септембра је реванш одигран у Крагујевцу када су домаћини победили резултатом 5-1.

Шумадија данас наступа у Шумадијско-рашкој зони, односно четвртом рангу такмичења и на Стадиону у насељу Бубањ у Крагујевцу.

Београдски гиганти

Два гиганта фудбала у предратној Србији су Југославија и БСК. Године 1913. управо Чика Дача оснива клуб Велика Србија. Клуб је у своје редове довео многе искусне београдске играче, али и Крагујевчани су пратили Чика Дачу до Београда. Поред њих, тиму су се придружили и два играча из Чешке, као и тренер.

Фото: Википедија

 

После Великог рата, клуб мења име у Југославија, аналогно старом имену, али новом окружењу у ком су се нашли. Наступали су прво на Вашаришту, стадиону који се налази на месту данашњег Електротехничког факултета, међутим, касније се селе на Топчидер, у данашњу Улицу Љутице Богдана. После Другог светског рата, стадион и опрема су предати новоформираном гиганту - Црвеној звезди.

Други великан српског предратног фудбала је БСК, основан 1911. године, опет уз помоћ Чика Даче. Они су такође играли на Тркалишту, све до 1929. године када се такође селе на Топчидер. Подигнут је модеран стадион са рефлекторима, а између ратова је важио за најмодернији на Балкану.

Фото: Википедија

 

Овај клуб није видео крај Другог рата, угашен је, а стадион и опрема су предати Југословенској народној армији, која потом оснива Партизан, а на месту БСК-овог стадиона се гради Стадион ЈНА. Традицију овог клуба, иако многи оспоравају, је, чини се, наставио ОФК Београд. Прво име овог клуба је било ФК Металац и основан је 1945. године, а затим се 1950. године мења име клуба у БСК и многи бивши предратни играчи се доводе у управу како би се нагласила предратна традиција.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".