Fidel Kastro je davne 1970. posetio Istočnu Nemačku i tom prilikom je zapečatio prijateljstvo dve države obećavši da će pokloniti ostrvo nadomak Kube njima. Ostrvo Blanko del Sur je trebalo da pripadne njima.

Ubrzo je Erih Honeker uzvratio posetu Kubi dve godine kasnije, a tada je odlučeno da se ostrvo preimenuje u Ostrvo Ernsta Telmana. Jedna od plaža je preimenovana u Plažu Nemačke Demokratske Republike (DDR Strand). Otkrivena je bista 18. avgusta 1972. godine u čast Ernsta Telmana, komunističkog predratnog političara u Nemačkoj. Telmanov spomenik je pao kada je uragan Mič pogodio ovo ostrvo 1998. godine.

Berlinski zid je pao, a Nemačka je krenula ka ujedinjenju. Iako obećano Istočnoj Nemačkoj, dokument o reunifikaciji nije obuhvatio ovo ostrvo. Tako su se oni koji pamte zapitali čije je sada ovo ostrvo.

Foto: Gugl maps printskrin

 

Ambasada Kube i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke su zaključili da je, ipak, ovaj poklon i preimenovanje bio simbolički akt prijateljstva i da Kuba nikada zvanično nije prepustila ostrvo Istočnoj Nemačkoj.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".