Велики број земаља уводи иновације у пословној сфери, смањујући број радних сат на недељном нивоу, а сигурно да би се те промене, као и остатку света, свиделе великом броју Срба.

Немачка је земља која има најкраће радно време у Европи. Просечна радна недеља у овој држави траје 34,2 часа, према подацима Светског економског форума. Занимљиво је да синдикати траже додатно скраћење радног времена. 

Према истраживању које је урадила компанија Форса, 71 одсто људи који раде у Немачкој желело би да има могућност да ради само четири дана недељно. Такође и половина послодаваца сматра да је изводљиво да се "испроба" такво радно време. Иначе, након кризе са коронавирусом послодавци широм света почели су да тестирају радну недељу од четири дана. 

Краћу радну недељу, односно до четвртка, почели су да практикују послодавци у Шпанији, Новом Зеланду, Јапану, али и у Данској и на Исланду. Компанија "Мајкрософт" такође је тестирала овакав начин рада. Резултати су били невероватни - продуктивност радника је порасла за чак 40 одсто. 

Што се тиче Србије, радници фирме "Јавор" из Ивањице, фирме која је у време СФРЈ словила за једног од највећих домаћих извозника у области текстилне индустрије, имали су скраћено радно време и то се показало као добар избор. "Скратили су радни дан са осам на шест сати и резултати су били невероватни. Продуктивност је порасла за 30 одсто, смањио се број боловања... Било је мање одсуства, радници су били срећнији. Ми смо били пионири у томе", испричала је раније председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије (АСНС) Ранка Савић. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".