Бадњак је један од основних симбола Божића. 

Раније су мушкарци ишли у шуму да исеку бадњак (најчешће храст), а данас се поготово у градским срединама он купује на пијаци. Потом се на Бадње вече уноси у кућу.

Бадњак у кућу уноси домаћин, а када укућани питају: "Ко је?", он одговара: "Бадњак вам долази у кућу".

Онда му домаћица отвара врата и и обраћа се бадњаку: "Добро вече, бадњаче.". Домаћин десном ногом прелази праг и улази укућу и отпоздравља укућане са: "Срећно вам Бадње вече."

Фото: А. Станковић

 

 

Следи отпоздрав укућана: "Бог ти добро дао и и среће имао" док га домаћица дочекује сипајући по њему жито из сита.

Уносећи бадњак, домаћин квоца као квочка, а за њим иду домаћица и деца и пијучу као пилићи.

На божићно јутро, положајник џара ватру управо граном бадњака и говори: "Колико варница, толико парица. Колико варница, толико здравља" и тако даље набраја све што жели укућанима у наредној години. 

И док су нам добро познати обичаји који су повезани са бадњаком пре и за Божић, да ли знамо шта се са њим ради након празника?

Неретко бадњаке можемо видети у контејнерима и на тротоарима поред канти за ђубре, што велика грешка, сматрају етнолози.

Иако за разлику од његовог уношења, за изношење не постоје никакви посеби ритуали, ипак би требало да знамо шта би требало да се уради са њим након Божића.

Некада, бадњак се после Божића ложио у кућним огњиштима, па је питање шта сада треба да се ради када већина нас нема ложишта.

Обичаји се разликују од краја до краја Србије, али једно је сигурно: према дрвету које симболизује ново рађање, треба да се опходимо са поштовање.

Стога никако не смемо да га бацимо у контејнер или у канту за ђубре, већ га треба вратити природи одакле је и дошао.

Бадњак се најчешће износи трећег дана Божића, а у неким крајевима се оставља и до малог Божића односно Нове године по јулијанском календару. 

Фото: Профимедиа

 

 

Шта треба урадити са бадњаком?

Најбоље је да се остави на неком родном дрвету, које ће на пролеће донети род.

Бадњак управо то и симболизује: плодност, родност, успех и ново рађање, а да бисмо имали нови циклус напретка, треба да га вратимо у природу одакле је и дошао.

Немојте да га остављате са свим оним додацима које сте добили када сте га купили. Одстраните све сувишне ствари: кесицу са житом, мали џак и оставите га у шуми или у парку, на неком дрвету, а никако не на бетону.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".