Горска служба спасавања на Косову и Метохији саопштила је детаље акције након спасавања припадника британске амбасаде, који је повређен на Шар-планини.

Службе спасавања на Косову и Метохији саопштиле су детаље од момента када су добили телефонски позив за помоћ, до када је члан Амбасаде упућен у лекарску помоћ, пише албански Телеграфи.

У брзој координацији са полицијом и ски центром, омогућено је превезивање горских спасилаца жичаром до највише тачке, док је друга екипа кренула да се пење до повређених са опремом за помоћ и евакуацију са земље.

 

 

Према наводима, позив за помоћ је примљен у 14.20 сати, уз наводе да се десила несрећа у рејону ски центра Брезовица. Обавештена је косовска полиција и започето је спасавање. Срећом, службе спасавања успеле су да ступе у контакт са повређеним, који је послао координате где се налази. С лакоћом се ступило у контакт, наводе, са другом особом која је била у пратњи дипломате, али му није имала приступ. Обојици је, додају, телефоном саветовано да остану мирни и речено им је о другим безбедносним елементима, пренпоси Блиц.

У међувремену, екипе ватрогасаца из Штрпца су почеле да пружају подршку и приближавају се том подручју. Повређени је лоциран у 16.25 на месту званом црвена стена, који се, нажалост, склизнуо низ планину око 450 м.

Повређени дипломата је евакуисан ваздушним превозом. Стигао је хеликоптер Кфора, који је превезао повређеног, како би добио лекарску помоћ.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".