У народу је увек постојало уверење да су та деца изузетна, јер су нарочито интелигентна, даровита и успешна. Али и да им је живот врло наклоњен, пошто су заштићена даном свог доласка на свет, односно Христовог рођења.

Многа од њих се зову Божидар, Божидарка, Божица, Божа, Божанка, Божена, Божимир, Божимирка... Међутим, неки родитељи се радије опредељују за имена Кристијан, Кристина, Ристо или Христина, што се преводи као "хришћанин". И то, такође, асоцира на заштиту деце.

Управо један од њих, Ристо Радовић - потоњи Амфилохије митрополит Црногорско-приморски, рођен је управо на празник Рођења Христовог, 7. јануара. Да је имао Божији благослов,сведоче његов лик и дело. Веома рано, још у тинејџерском добу Ристо се определио да следи духовни пут и шири Божију реч. Занимљиво да је његов сабрат и пријатељ Зоран Јевтић (потоњи владика Атанасије) рођен само дан касније, 8. јануара. Због разлике у старости која је мања од једног дана, ова два архиереја су се често међусобно шалила на тај рачун.   

Осамнаест година касније 7. јануара 1956. године рођен је и наш прослављени кошаркашки тренер Миросав "Мута" Николић. 

- Родио сам се седмог јануара, пет минута после поноћи. А у личну карту ми је уписан осми – испричао је Мута једном приликом.

- Тата је био пуковник, у то време није могао да слави Божић, поготово што је завршио руску академију у Краснодару, а у то време још је свеж био Информбиро. Гледало се ко је русофил. Пазио се, увек су га проверавали. Да не би имао проблема, променио је датум рођења на осми јануар.

Успомене на тај тренутак овековечио је духовитом опаском коју често спомене: 

- Требало је да се зовем Божа! Али, име је већ било заузето.

За разлику од Николића који рођендан слави два дана, новинар и уредник Миломир Марић рођендан прославља када и Божић. Он је рођен истога дана и године када и Мута.

- Ја се сваког Божића радо сећам, када цело православље дочекује Божић, ја славим рођендан. Рођен сам на највећи српски празник. Људи мисле да ја имам неку привилегију због тога, да ме то чува од великих проблема у које сам западао због своје луде главе, избегао сам и осуде на смрт, нападе на мој живот, све захваљујући Божићу, Божић Бата ме спасао - испричао је Марић у једном од интервјуа.

Од представника млађе популације познатих који су на Божић слављеници је и бивши фудбалер Партизана Стефан Бабовић. Он је рођен 7. јануара 1987. године у Београду. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".