Возила која ће "крстарити" улицама већ су купљена и сада се одвијају последње припреме за почетак рада и патролирања. Истовремено, како 021.рс сазнаје, Нови Сад је наручио штампање 200.000 прекршајних налога за непрописно паркирање.

Након што су недавно усвојене нове казне за непрописно паркирање на јавним и зеленим површинама, сада је Скупштини града предложено да се измени Одлука о комуналној милицији, којом ће се прописати аудио и видео снимање и систем кажњавања, као и висина новчане казне у случају да неко покуша да сакрије таблице.

Предложеном одлуком се наводи да ће комунална милиција аудио и видео снимања на јавном месту обављати у складу са постојећим Правилником из 2020. године, те да ће за то користити видео, аудио и фото опрему, као и возила, бицикле, мотоцикле и друга средства.

Дозвољава се комуналној милицији да прекршајне налоге након идентификације прекршиоца, у овом случају власника возила, шаље преко поште или службеног лица милиције.

Новина је кажњавање сакривања таблица, што се тумачи као ометање у раду комуналног милиционера. Како се образлаже, ометање, односно спречавање комуналног милиционера у обављању послова од сада је и прикривање и заклањање регистарске таблице возила која су заустављена или остављена на јавним површинама и за то је прописана казна од 20.000 динара за физичка лица. За правна лица казна је 100.000, предузетнике 30.000 и одговорно лице фирме 20.000 динара.

Ови новчани износи су знатно виши од казне за непрописно паркирање на јавној површини што је 5.000 динара, односно 2.500 динара ако се плати у року од осам дана.

Насупрот томе, висина новчане казне за сакривање таблице је нешто мања од оне која се плаћа за недозвољено паркирање на зеленој површини, која износи 25.000 динара.

Град има и прописану казну од 25.000 динара за физичка лица уколико у року од осам дана не доставе доказ ко је управљао возилом у моменту прекршаја, што је уведено како би се спречило избегавање казне под тврдњом да власник возила није био за воланом.

Осим овога, Град је спровео и јавну набавку за штампање и дистрибуцију 200.000 прекршајних налога. Посао је додељен Поштама Србије и вредан је 5,3 милиона динара. Према уговору, набавка важи док се не утроши сума предвиђена буџетом, што значи да ће од возача у Новом Саду зависити колико времена ће бити потребно надлежнима да испишу 200.000 налога.

(021)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".