U narodu je uvek postojalo uverenje da su ta deca izuzetna, jer su naročito inteligentna, darovita i uspešna. Ali i da im je život vrlo naklonjen, pošto su zaštićena danom svog dolaska na svet, odnosno Hristovog rođenja.

Mnoga od njih se zovu Božidar, Božidarka, Božica, Boža, Božanka, Božena, Božimir, Božimirka... Međutim, neki roditelji se radije opredeljuju za imena Kristijan, Kristina, Risto ili Hristina, što se prevodi kao "hrišćanin". I to, takođe, asocira na zaštitu dece.

Upravo jedan od njih, Risto Radović - potonji Amfilohije mitropolit Crnogorsko-primorski, rođen je upravo na praznik Rođenja Hristovog, 7. januara. Da je imao Božiji blagoslov,svedoče njegov lik i delo. Veoma rano, još u tinejdžerskom dobu Risto se opredelio da sledi duhovni put i širi Božiju reč. Zanimljivo da je njegov sabrat i prijatelj Zoran Jevtić (potonji vladika Atanasije) rođen samo dan kasnije, 8. januara. Zbog razlike u starosti koja je manja od jednog dana, ova dva arhiereja su se često međusobno šalila na taj račun.   

Osamnaest godina kasnije 7. januara 1956. godine rođen je i naš proslavljeni košarkaški trener Mirosav "Muta" Nikolić. 

- Rodio sam se sedmog januara, pet minuta posle ponoći. A u ličnu kartu mi je upisan osmi – ispričao je Muta jednom prilikom.

- Tata je bio pukovnik, u to vreme nije mogao da slavi Božić, pogotovo što je završio rusku akademiju u Krasnodaru, a u to vreme još je svež bio Informbiro. Gledalo se ko je rusofil. Pazio se, uvek su ga proveravali. Da ne bi imao problema, promenio je datum rođenja na osmi januar.

Uspomene na taj trenutak ovekovečio je duhovitom opaskom koju često spomene: 

- Trebalo je da se zovem Boža! Ali, ime je već bilo zauzeto.

Za razliku od Nikolića koji rođendan slavi dva dana, novinar i urednik Milomir Marić rođendan proslavlja kada i Božić. On je rođen istoga dana i godine kada i Muta.

- Ja se svakog Božića rado sećam, kada celo pravoslavlje dočekuje Božić, ja slavim rođendan. Rođen sam na najveći srpski praznik. LJudi misle da ja imam neku privilegiju zbog toga, da me to čuva od velikih problema u koje sam zapadao zbog svoje lude glave, izbegao sam i osude na smrt, napade na moj život, sve zahvaljujući Božiću, Božić Bata me spasao - ispričao je Marić u jednom od intervjua.

Od predstavnika mlađe populacije poznatih koji su na Božić slavljenici je i bivši fudbaler Partizana Stefan Babović. On je rođen 7. januara 1987. godine u Beogradu. 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".