Шефка Хоџић је важила за једну од најлепших жена у околини Зворника, те је као таква била и најпожељнија. Ипак, једна ствар кварила је њену срећу. Она није могла да остане у другом стању, што се у том времену сматрало веома лошим. Та чињеница је била иницијална каписла да се догоди један од најсуровијих злочина који је данима тресао Југославију.

Наиме, 1969. године у селу Јушићи, људи су наишли на призор који се ретко може видети и у хорор филмовима. Нашли су леш Алије Хасановић (26), која је била у тренутку смрти у другом стању. Истрагом је утврђено да је убијена из пиштоља, са три хица, те да јој је стомак био распорен, а дете извађено и однето.

- Дете је из мајчине утробе могао да отме само неко ко га је превише желео, а није могао да га има. Треба тражити жену која има дете, а није га родила - ову тезу изнео је патолог, др Милан Вушић на основу расекотина на стомаку.

Истрага је убрзо уродила плодом. Испитујући све жене које су се породиле у ноћи између 6. и 7. октобра, полиција је дошла до Шефке Хоџић, која је била Алијина школска другарица.

 

 

Шефка је признала да је лажирала трудноћу, те да је месецима носила крпе и на тај начин импровизовала стомак. Она је негирала да је починилац свирепог убиства, док је полиција опсежном истагом у неној кући пронашла накит покојнице, крвави нож, као и конац са бебиног пупка. Ово су били чврсти материјални докази који су бацили велику сумњу на њу.

Истрагом је утврђено, да је Шефка направила заседу својој другарици Алији, те у њу испалила три хица, потом је расекла стомак, узела дете и однела. Дете је убрзо и преминуло.

Шефка је на суђењу упорно негирала злочин, тврдећи да је Алију само познавала, а да јој је дете у кућу донео неко други рекавши да га негује.

 

 

- Познавала сам Алију, добро, знала сам да је трудна и да ће добити дете, била ми је пријатељица, како бих њу могла убити - говорила је она на суђењу.

 

 

Као саучесник овог злочина, наводи се Шефкин зет, Авдија Хоџић, јер је прикривао цео случај, док му је Шефика дала пиштољ како би га сакрио. Јавност је била потрешена, те је вршила притисак на тужилаштво, тражећи најстрожу казну.

Оно што је занимљиво јесте да је Шефкин први бранилац био, чувени адвокат, Тома Фила. Након сукоба интереса, Фила је напустио овај случај, који је преузео његов отац, Филота Фила, док је Тома преузео случај Шрфкиног зета, Авдије.

Фото: М. Анђела

 

Поред чињенице да је Шефка имала најбоље браниоце у то време, 1970. године изречена је најоштрија пресуда - Шефка је осуђена на смрт стрељањем, а Авдија на пет година затвора.

Ипак, великим напором адвоката, који су успели да издејствују обнову процеса, те исте године, изречена је нова пресуда - смртна казна је замењена са 20 година затвора.

Након служења казне, Шефики се губи сваки траг. Из затвора је пуштена 1983. године, а прича се да је променила идентитет и преселила се у иностранство. Такође, постоје гласине да се удала и родила дете, али они никада нису потврђене.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Стил Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".