Историја кићења новогодишње јелке


Традиција уношења зимзеленог грања у кућу или постављања украса испред куће, потиче од давнина. Само се раније најчешће облежавао дан зимске краткодневнице. Зелене гране су биле подсетник да је зима пролазна и да ће је сменити пролеће.

Фото: Профимедиа

 

Из периода, када се хришћанство још борило за доминацију, као главне религије у Европи, потиче и прича о Светом Бонифацију, познатом и као Бонифације мисионар, апостол Немаца.

Он је живео у седмом веку на простору Немачке. Да би се обрачунао са паганским веровањима, Сврти Бонифације је решио да посече храст, свето дрво Тора, врховног германског божанства, односно словенског и српског Перуна.

Из корена посеченог дрвета, никла је чудом млада јела и Св. Бонифације је објавио да ће јелка бити симбол хришћанске вере.

Ко је први окитио јелку?


Постоје две верзије које се боре за примат ко је и где први пут унео дрво у кућу и окитио га за празник посвећен Христу. Према првој, то је био Мартин Лутер.

Фото: Профимедиа

 

Он је изашо да прошета по шуми, једне предивне, ведре зимске ноћи. Гране четинара су биле прекривене снегом, пише у немачкој причи, светлуцале су обасјане месеченом стварајући прелепи призор. Лутер је одмах одлучио да исече дрво, однесе га кући, украси свећама и да на тај начин покуша да у свој дом пренесе лепоту, коју је доживео.

Фото: Профимедиа

 

По другој причи, традиција кићења четинара је настала захваљујући трговачким еснафима из Летоније, Литваније и Естоније. Ту су се населили потомци тевтонских витезова и у својим градским кућама су китили божићна дрва.

После извесног времена, износили би их на градски трг, да би их виделе и њихове породице. Долазило је до спонтаних окупљања, млади су певали и весели се око украшеног дрвећа. Последњег дана свечаности, била су спаљена.

Фото: Профимедиа

 

Ова традиција се од 15. и 16. века проширила готово по целој Европи.

Алберт, немачки принц, ожењен чувеном енглеском краљицом Викторијом, окитио је прву јелку у Енглеској средином 19. века. О томе су писале новине, људима се то допало и тако је релативно касно, у односу на централну Европу, кренула традиција кићења јелки за Божић и у Великој Британији.

Наравно, масовно се овај обичај проширио тек у USA и попримио облик великог бизниса.

Фото: Профимедиа

 

Прве јелке су, по причи, продате око 1850. године у Њујорку и традиција се готово стихијски проширила не само Америком, него и светом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".