Верује се да 31. децембра испод јастука треба ставити 12 листића папира са 12 исписаних жеља. Наредног јутра треба извадити три папирића са жељама. Према веровању, жеље на овим папирићима ће се испунити.

Друго новогодишње веровање односи се на откривање суђеника. Испод јастука 31. децембра треба ставити 4 карте са ликовима владара. У јутарњим часовима треба извући једну карту, а верује се да извучена карта осликава будућег суђеника.

Ако је извучен краљ пик суђеник ће бити старији. Ако је извучена карта краљ треф суђеник је неко ко има брак иза себе. Ако је извучена карта краљ херц суђеник ће бити млад. Ако је извучена карта краљ каро суђеник ће бити неко из круга пријатеља или познаника.

Фото: Профимедиа

 

Постоји једна стара традиција која се назива "први ослонац". Према овој традицији, одмах након поноћи треба отићи код блиских особа и однети им поклон. Сматра се посебно срећним знаком уколико млад и згодан мушкарац посети ту кућу у току новогодишњег славља.

У децембру, људи се опраштају од проблема, брига и припремају са за нови почетак. Неспоразуми и неслагања се заборављају.

Познато је да у новогодишњој ноћи постоји много ритуала којих се људи придржавају. У поноћ треба правити што више буке, не само због славља, већ и како би се отерали зли духови. Ватромет, прављење буке, као и бацање петарди, растераће зле духове и донеће срећу. Ово је традиционални обичај, којим се, по древном веровању, изгоне зли духови и демони.

У Новогодишњој ноћи морате имати своје амајлије које ће вам донети срећу и заштитити вас. У џепу треба држати новчаник пун пара јер према веровању празни џепови у новогодишњој ноћи наговештавају лошу финансијску годину.

У новогодишњој ноћи до 12 сати жене на раменима морају имати шалове или мараме које ће након 12 сати скинути, јер према веровању све болести и лоши догађаји ће остати у протходној години.

Фото: Профимедиа

 

Минут пре Нове године треба узети мандарину или поморанџу, огулити је од коре и ставити под стабло јелке, како би година била срећна.

Постоји неколико "новогодишњих правила" која треба да испоштујете ако желите да будете задовољни и испуњени током целе године.

У поноћ обавезно изљубите све драге особе. То је гарант да ће блиске и дубоке емотивне везе које са њима имате трајати и у наредној години.

Добро је на Новогодишње вече обући нешто ново, јер то значи да ћете се понављати и у Новој. Исто тако, црвене гаћице се сматрају срећним – јер симболизују срећу у љубави.

Фото: Профимедиа

 

Врата и прозори се отварају у поноћ, како би стара година што лакше "отишла" и уступила своје место новој. Буком терате зле духове, па се боље побрините да буде што јача.

Бебе рођене 1. јануара сматрају се „децом среће“.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".