Своју листу оформили су на основу оцена више од 100.000 корисника који су гласали за најбоље јело и најбољу националну кухињу.

На листи гастро сајта Taste Atlas за 2022. годину, Србија је завршила на 25. месту у категорији најбоља национална кухиња.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, када је у питању листа најбоље оцењених јела, специјалитет с наших простора није заузео завидно место. У овој категорији победу је однео јапански кари, пита маргерита заузела је 11. место, док је грчки гирос на 31. месту.

Занимљива је чињеница да су ћевапи као босански специјалитет заузели 64. место, а српска пљескавица је завршила на претпоследњем, дакле на 99. месту, на листи од 100 најбољих јела за 2022. годину.

А ево која јела и које националне кухиње су се нашле у врху:

Топ 10 најбољих јела на свету:

Каре (Јапан)

Picanha (Бразил)

Amêijoas à Bulhão Pato (Португал)

Тангбао (Кина)

Guotie (Кина)

Phanaeng Curry (Тајланд)

Ceviche mixto (Перу)

Ghormeh sabzi (Иран)

Cağ kebabı (Турска)

Pollo a la brasa (Перу)

Фото: Профимедиа

 

Топ 10 најбољих кухиња:

Италија

Грчка

Шпанија

Јапан

Индија

Мексико

Турска

САД

Француска

Перу

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".