За овог свеца везани су многа веровања, а посебно је истакнуто оно да ноћ уочи празника, Свети Никола обилази добру децу и дели им поклоне. У неким крајевима одржао се обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Отац Предраг Поповић, јереј Српске Православне Цркве, поделио је емотивну причу на свом Фејсбук профилу.  

Наиме, како је написао, једна мајка деветогодишње Маше из Лепосавића пронашла је ћеркино писмо поред њеног јастука када се вратила са барикада које је поставио српски народ на Косову и Метохији. 

- Драги Деда Мразе ово писмо је од Маше. Ја желим да нам донесеш све најбоље у нашем животу, ако можеш донеси ми једно паковање фломастера. Воли те твоја Маша - написала је девојчица у својој новогодишњој жељи. 

Како каже жена, деца се налазе код куће, а мајке већ девети дан бране слободу на барикадама. 

- Била сам други разред кад је овде почео рат. Моје дете је трећи. Предуго ово траје, ова зебња и неизвесност. Само да опет рата не буде, и да наша деца то не осете. Треба нам истрајност, стрпљење и да Бог да да наш труд уроди плодом. Ми немамо куд одавде. Душа је овде, све је овде - рекла је Машина мајка. 

Дирнут овим речима, отац Предраг Поповић одлучио је да узме ствар у своје руке и испуни жељу деветогодишњој Маши. 

- Јутрос сам на Литургији држао беседу у цркви и причао о делима Светог Николе. Да је он велики, а ја ? Колико ја личим на њега? Синоћ сам видео писмо мале Маше из Лепосавића које је сакрила испод јастука. Њена мајка га је нашла кад се вратила са барикада јер данима су тамо на дежурству. Спремао сам се да после Литургије идем код баке на славу. Па зар ја да једем у топлом а да наш народ на барикадама се мрзне?! Стаде ми кнедла у грлу. Кад сам се сетио фломастера… Ух… Идем ја на КиМ. И тако сам одлучио - написао је Поповић. 

Пакетиће за децу купио је у Крагујевцу, а како каже, познати супермаркет им је изашао сусрет и људи из продавнице су одлучили да дају свој допринос како би обрадовали деветогодишњу девојчицу. 

Фото: Фејсбук/Predrag Popovic

 

- Нашој Маши од Светог Николе - написано је у посвети поклона за девојчицу. 

- Административни прелаз је затворен, па смо преко шума и села заобишли КФОР. Све због фломастера! Шта нам Маша направи са фломастерима и писмом својим… Боже мој, Боже мој. Зар да дете данас нема фломастере?! А не, поред мене живог - описује Поповић свој пут на јужну српску покрајину. 

Машину мајку је пронашао на барикадама, где је стао и попричао са људима. 

- Кажу да им је само потребно да покажемо да мислимо на њих. Толико могу… Не знам за вас. То ви знате - написао је отац Предраг. 

Након тога, отишли су да изненаде Машу и дечака Максима, а њихови осмеси све говоре. 

Фото: Фејсбук/Predrag Popovic

 

- Ето, док пијемо чај гледамо како Маша црта. Морао сам да дођем и то све са породицом. Зар моја деца да не буду овде данас?! Поздрав са најлепшег места на целом свету! Нашег Косова и Метохије са нашим народом - закључио је отац Предраг Поповић. 

Фото: Фејсбук/Predrag Popovic

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".