Za ovog sveca vezani su mnoga verovanja, a posebno je istaknuto ono da noć uoči praznika, Sveti Nikola obilazi dobru decu i deli im poklone. U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Otac Predrag Popović, jerej Srpske Pravoslavne Crkve, podelio je emotivnu priču na svom Fejsbuk profilu.  

Naime, kako je napisao, jedna majka devetogodišnje Maše iz Leposavića pronašla je ćerkino pismo pored njenog jastuka kada se vratila sa barikada koje je postavio srpski narod na Kosovu i Metohiji. 

- Dragi Deda Mraze ovo pismo je od Maše. Ja želim da nam doneseš sve najbolje u našem životu, ako možeš donesi mi jedno pakovanje flomastera. Voli te tvoja Maša - napisala je devojčica u svojoj novogodišnjoj želji. 

Kako kaže žena, deca se nalaze kod kuće, a majke već deveti dan brane slobodu na barikadama. 

- Bila sam drugi razred kad je ovde počeo rat. Moje dete je treći. Predugo ovo traje, ova zebnja i neizvesnost. Samo da opet rata ne bude, i da naša deca to ne osete. Treba nam istrajnost, strpljenje i da Bog da da naš trud urodi plodom. Mi nemamo kud odavde. Duša je ovde, sve je ovde - rekla je Mašina majka. 

Dirnut ovim rečima, otac Predrag Popović odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i ispuni želju devetogodišnjoj Maši. 

- Jutros sam na Liturgiji držao besedu u crkvi i pričao o delima Svetog Nikole. Da je on veliki, a ja ? Koliko ja ličim na njega? Sinoć sam video pismo male Maše iz Leposavića koje je sakrila ispod jastuka. NJena majka ga je našla kad se vratila sa barikada jer danima su tamo na dežurstvu. Spremao sam se da posle Liturgije idem kod bake na slavu. Pa zar ja da jedem u toplom a da naš narod na barikadama se mrzne?! Stade mi knedla u grlu. Kad sam se setio flomastera… Uh… Idem ja na KiM. I tako sam odlučio - napisao je Popović. 

Paketiće za decu kupio je u Kragujevcu, a kako kaže, poznati supermarket im je izašao susret i ljudi iz prodavnice su odlučili da daju svoj doprinos kako bi obradovali devetogodišnju devojčicu. 

Foto: Fejsbuk/Predrag Popovic

 

- Našoj Maši od Svetog Nikole - napisano je u posveti poklona za devojčicu. 

- Administrativni prelaz je zatvoren, pa smo preko šuma i sela zaobišli KFOR. Sve zbog flomastera! Šta nam Maša napravi sa flomasterima i pismom svojim… Bože moj, Bože moj. Zar da dete danas nema flomastere?! A ne, pored mene živog - opisuje Popović svoj put na južnu srpsku pokrajinu. 

Mašinu majku je pronašao na barikadama, gde je stao i popričao sa ljudima. 

- Kažu da im je samo potrebno da pokažemo da mislimo na njih. Toliko mogu… Ne znam za vas. To vi znate - napisao je otac Predrag. 

Nakon toga, otišli su da iznenade Mašu i dečaka Maksima, a njihovi osmesi sve govore. 

Foto: Fejsbuk/Predrag Popovic

 

- Eto, dok pijemo čaj gledamo kako Maša crta. Morao sam da dođem i to sve sa porodicom. Zar moja deca da ne budu ovde danas?! Pozdrav sa najlepšeg mesta na celom svetu! Našeg Kosova i Metohije sa našim narodom - zaključio je otac Predrag Popović. 

Foto: Fejsbuk/Predrag Popovic

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".