Стомачни вирус се манифестује повраћањем, дијарејом и грчевима у стомаку, а болест се преноси преко прљавих руку, хране или заражених површина.

У летњем периоду имамо већи број пацијената са стомачним тегобама, то је три до четири прегледа по лекару, што је значајан број јер је то нешто више од пет одсто прегледаних пацијената на дневном нивоу - рекла је за медије др Милена Турубатовић из Дома здравља “Савски венац”.

- Пацијенти се јављају са симптомима мучнине, повраћања, малаксалости, могуће и дијареје и грчевима у стомаку. У току летњих месеци узрочници су најчешће вируси који се преносе преко прљавих руку са неопраног воћа и поврћа. Други преносиоци су бактерије које могу да буду у необрађеном месу, у неисправним млечним производима. Треба да обратимо пажњу где купујемо и како термички обрађујемо храну - рекла је др Турубатовић.

Фото: Профимедиа

 

Најчешћи пацијенти су деца и хронични пацијенти

- Најчешћи пацијенти су нам деца и хронични пацијенти зато што они то најтеже подносе због свог имунитета који је по природи слабији, али сво становништво је захваћено, зато што је овај период погодан за такве инфекције - казала је др Турубатовић.

Лечење треба да започнемо сами, ако су ти симптоми благи. То су мировање, скидање температуре парацетамолом, ако је неопходно и рехидратација, затим блажа исхрана - чајеви без шећера, двопек, грисине и пиринчана вода. Ако су симптоми јачи у смислу интензивнијег повраћања, више од пет пута дневно, дијареја више од 10 дневно, јаких болова у стомаку који не престају, онда се треба јавити лекару, ако симптоми трају више од три дана - рекла је др Турубатовић.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".