Ретко ко зна да је Славко Штимац рођен у селу Вујићи, које припада насељу Коњско брдо у Лици, 15. октобра 1960 године. Ту је завршио основну школу, а прави животни обрт доживео је када је добио позив од Обрада Глушчевића да глуми у његовом новом филму. Када се појавио први пут на филму, имао је само 12. година. Он је један од ретких глумаца чије је одрастање публика бивше Југославије могла да прати на платну.  У периоду од 1972. до 2019. године снимио је 46 филмова, 12 серија и неколико представа.

Како је од раних ногу таленат за глуму примећен, прославили су га бројни филмови и серије попут "Сећаш ли се Доли Бел, "Ко то тамо пева", "Варљиво лето `68", "Салаш у Малом Риту", "Специјално васпитање и другима.

Славко је у браку  са сликарком и сценографом Весном Голубовић с којом има сина Вида. Живи и ради у Београду.

 

Фото: В. Данилов

 

У сећању је публици остао и по улогама Милана Маљевића, Пере Трте, Петра Цветковића, Дине, Веселина… Млађе генерације га препознају по улози патолога Саве у серији "Убице мог оца".

Годину дана након премијере "Вука самотњака" Славко је добио позив од редитеља Бранка Бауера за улогу у филму „Салаш у Малом Риту“ чији сценарио су написали Бауер, Арсен Диклић и Борислав Гвојић. Реч је о екранизацији Диклићевог романа из кога су настала два филма и истоимена ТВ серија.

Штимац је играо Милана Маљевића, а по тој улози су га памтиле многе генерације. Филм је премијерно представљен 1976. године на Фестивалу југословенског филма у Пули на коме је освојио награде за сценарио, режију и главну мушку улогу. Наставак овог филма објављен је под насловом "Зимовање у Јакобсфелду", а за режију и сценарио је била задужена иста екипа људи.

(Еспресо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".