Првенствено, постављање православих икона у стану или кући треба да буде на источном зиду почасне, односно главне просторије у кући. Међутим, ретко се стамбене зграде и породичне куће оријентишу ка храмови (исток - запад) па није могуће да источни зид буде увек празан.

Некада је источни зид заклоњен вратима, прозорима, намештајем. Тада је потребно поставити икону на зид који има слободног простора, али искључиво на средишњем - централном месту тог зида.

Уколико уз икону заштитника, односно Крсне славе поседујете и икону Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, постоје две могућности како се постављају ове иконе. Оба начина захтевају источни зид централне или почасне просторије, али опет, уколико то није могуће, слободан зид - средишњи део.

Фото: Дарко Дозет

 

Први начин укључује постављање иконе Крсне славе у средину, а са леве стране (када гледате у икону) Пресвета Богородица, док ће са десне стране бити постављена икона Господа Исуса Христа.

Други начин је постављање Господа Исуса Христа у средину, са леве стране Пресвету Богородицу, а десно икону заштитника дома - породичну икону Крсне славе.

Оба начина су исправна, међутим протојереј Срећко Зечевић каже да би се он радије определио за први начин.

Фото: Дарко Војиновић

 

- Она је слична распореду икона на иконостасу у храму, у средини на иконостасу је икона Благовести, где су Царске двери, а у кући је Славска икона, лево је икона Богородице, а десно икона Господа Исуса Христа, тако је исто и у кући распоред. - написао је протојереј на посту на сајту Шумадијске епархије.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".