Prvenstveno, postavljanje pravoslavih ikona u stanu ili kući treba da bude na istočnom zidu počasne, odnosno glavne prostorije u kući. Međutim, retko se stambene zgrade i porodične kuće orijentišu ka hramovi (istok - zapad) pa nije moguće da istočni zid bude uvek prazan.

Nekada je istočni zid zaklonjen vratima, prozorima, nameštajem. Tada je potrebno postaviti ikonu na zid koji ima slobodnog prostora, ali isključivo na središnjem - centralnom mestu tog zida.

Ukoliko uz ikonu zaštitnika, odnosno Krsne slave posedujete i ikonu Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, postoje dve mogućnosti kako se postavljaju ove ikone. Oba načina zahtevaju istočni zid centralne ili počasne prostorije, ali opet, ukoliko to nije moguće, slobodan zid - središnji deo.

Foto: Darko Dozet

 

Prvi način uključuje postavljanje ikone Krsne slave u sredinu, a sa leve strane (kada gledate u ikonu) Presveta Bogorodica, dok će sa desne strane biti postavljena ikona Gospoda Isusa Hrista.

Drugi način je postavljanje Gospoda Isusa Hrista u sredinu, sa leve strane Presvetu Bogorodicu, a desno ikonu zaštitnika doma - porodičnu ikonu Krsne slave.

Oba načina su ispravna, međutim protojerej Srećko Zečević kaže da bi se on radije opredelio za prvi način.

Foto: Darko Vojinović

 

- Ona je slična rasporedu ikona na ikonostasu u hramu, u sredini na ikonostasu je ikona Blagovesti, gde su Carske dveri, a u kući je Slavska ikona, levo je ikona Bogorodice, a desno ikona Gospoda Isusa Hrista, tako je isto i u kući raspored. - napisao je protojerej na postu na sajtu Šumadijske eparhije.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".