Русија је пријавила неколико појединачних зараза новом варијантом ковида-19, означеном са АY.4.2, за коју се верује да је заразнија од делта соја, јавља данас агенција РИА Новости позивајући се на изјаву руског научника.

Могуће је да ће се варијанта АY.4.2 брже ширити, рекао је руководилац научне групе за развој нових метода дијагностике људских болести у Централном научно-истраживачком институту Федералне службе за заштиту права потрошача и здравља људи (Роспотребнадзор) Камил Хафизов.

- Варијанта АY.4.2 'делта' соја већ је откривена у Русији у изолованим случајевима, показали су резултати секвенцирања генома вируса корона САРС-ЦоВ-2 који се складиште у базу података 'ВГАРус'. У појединим круговима нову варијанту називају 'делта плус', али тај назив се раније односио на други сој и зато сада долази до одређене забуне - објаснио је Хафизов.

Он је упозорио на "прилично велику вероватноћу" да ће се нова мутација АY.4.2 проширити и у Русији и свету.

- Учесталост те подврсте се повећава, али експерти сматрају да она није одговорна за континуирани велики број новозаражених сваког дана у различитим земљама - навео је Хафизов.

Он није искључио ни могућност да та подврста делта соја може да изазове додатни пораст ширења заразе.

Хафизов је нагласио да у борби са том варијантом може да помогне само вакцинација, посебно оних који још нису били заражени ковидом 19, наводи руска агенција РИА Новости.

Према подацима британских научника, нова мутација вируса корона АY.4.2 могла би да буде 10 до 15 одсто заразнија од делта соја.

Председник Владимир Путин одобрио је раније владин предлог о нерадној седмици од 1. новембра након што је број умрлих широм Русије у протеклих 24 сата у среду достигао нове рекорде са 1.028 умрлих и 34.073 новозаражених.

Агенција Ројтерс подећа да је варијанта АY 4.2 већ откривена у Великој Британији и у неколико других европских земаља, а Израел је у среду објавио да је открио први случај на својој територији.