Премијерка Ана Брнабић изјавила је након седнице да се пропуснице уводе у угоститељским објектима у суботу 23. окотбра после 22ч.

Пропуснице ће контролисати овлашћена лица, и влада ће на сутрашњој седници да усвоји одобрење о провери личних докумената за проверу валидности ковид пропуснице. 

Фото: Танјуг

 

На питање зашто се ковид пропуснице траже у угоститељаски објектима тек после 22ч , премијерка је одоговорила:

- Ми смо гледали да уведемо пропуснице тамо где је неопходан боравак, поготово у касним сатима. Након 22ч је у многим локалима гласна музика, певање, грљење и све скупа једноставно повећава ризик заразе. Није исто када ујутру пијете кафу у кафићу или боравите после 22ч у неком таквом објекту - рекла је премијерка. 

ШТА ЈЕ КОВИД ПРОПУСНИЦА?

- Валидан ковид сертификат  представља потврду друге односно треће дозе вакцине која није старија од 210 дана. У колико сте примили другу дозу, а нисте примили у року од седам месеци трећу дозу, не важи вам ковид сертификат. Такође, и негативан ПЦР тест је валидна пропсуница уколико није старији од 72 часа или антигенски тест који није старији од 48 сати - закључила је премијерка, а детаљи око прописаних казни и начина контроле су на усвајању у Влади.