Премијерка Србије Ана Брнабић се обратила јавности после седнице и објаснила је како ће тећи процедура.

- Поштовање мера важи за све. Вакцинација у нашој држави је и даље изузетно лоша. Од суботе 23. октобра 2021. уводе се ковид пропуснице у свим угоститељским објектима после 22 часа - изјавила је премијерка и осврнула се на детаље:

- Гости угоститељских објеката попут кафића, ресторана и кафана неће моћи да се задржавају у затвореним просторијама тих локала без важеће ковид пропуснице. Овлашћена лица попут ковид редара могу да траже лични документ како би проверили валиднсот ковид пропуснице, али то ће Влада Србије сутра да усвоји - објаснила је премијерка.

- Инспекције су спремне, комунална милиција је обучавана да контролише ковид пропуснице - рекла је премијерка.

Нови ковид сертификат има тачно прописана правила, а Брнабићева је појаснила шта је потребно да он буде валидан.

- Валидан ковид сертификат  представља потврду друге односно треће дозе вакцине која није старија од 210 дана. У колико сте примили другу дозу, а нисте примили у року од седам месеци трећу дозу, не важи вам ковид сертификат. Такође, и негативан ПЦР тест је валидна пропсуница уколико није старији од 72 часа или антигенски тест који није старији од 48 сати - закључила је премијерка, а детаљи око прописаних казни и начина контроле су на усвајању у Влади.