У Београду је пао први овогодишњи снег, иако зима још увек календарски није почела. Беле пахуље највише су обрадовале најмлађе, а према најновијој прогнози РХМЗ-а, ускоро се могу очекивати нове падавине. 

Грудвање и прављење Снешка Белића омиљена је активност сваког детета, или оних који се осећају као деца, у хладним зимским данима, а на друштвеним мрежама појавио се занимљив видео за који се тврди да је прво грудвање икада забележено камером. 

Међутим, у питању је неми филм који је настао крајем 19. века, давне 1897. године, а дело је једног од пионира филма Луја Лумијера. Браћа Лумијер су својим објективом овековечили "снежну борбу", како и гласи назив овог филма, у француском Лиону. У оригиналу, филм "Снежна борба" или "Грудвање" био је црно-бели филм.

Огист и Луј Лумијер, познатији као браћа Лумијер, били су пионири у стварању филмова, а њихови филмови "Улазак воза у станицу" и "Излазак радника из фабрике", које су званично приказали публици у Паризу 28. децембра 1895. године, сматрају се првим у историји филма.

Фото: Википедија

 

Снимак који се појавио на друштвеним мрежама је посебно обрађен и рестауриран од стране Димитрија Бадина, руског аматерског рестауратора који му је додао боју, а потом га и објавио на Јутјуб. Поред тога, рестуаратор је и прилагодио брзину те његова верзија траје скоро минут. 

Како се види на овом кратком филму, у грудвању на градским улицама учествују мушкарци и жене који грудвама обарају човека који им бициклом долази у сусрет. Након што мушкарац пада са свог превозног средства, он устаје и почиње да бежи од грудви које настављају да падају по њему. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".