U Beogradu je pao prvi ovogodišnji sneg, iako zima još uvek kalendarski nije počela. Bele pahulje najviše su obradovale najmlađe, a prema najnovijoj prognozi RHMZ-a, uskoro se mogu očekivati nove padavine. 

Grudvanje i pravljenje Sneška Belića omiljena je aktivnost svakog deteta, ili onih koji se osećaju kao deca, u hladnim zimskim danima, a na društvenim mrežama pojavio se zanimljiv video za koji se tvrdi da je prvo grudvanje ikada zabeleženo kamerom. 

Međutim, u pitanju je nemi film koji je nastao krajem 19. veka, davne 1897. godine, a delo je jednog od pionira filma Luja Lumijera. Braća Lumijer su svojim objektivom ovekovečili "snežnu borbu", kako i glasi naziv ovog filma, u francuskom Lionu. U originalu, film "Snežna borba" ili "Grudvanje" bio je crno-beli film.

Ogist i Luj Lumijer, poznatiji kao braća Lumijer, bili su pioniri u stvaranju filmova, a njihovi filmovi "Ulazak voza u stanicu" i "Izlazak radnika iz fabrike", koje su zvanično prikazali publici u Parizu 28. decembra 1895. godine, smatraju se prvim u istoriji filma.

Foto: Vikipedija

 

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama je posebno obrađen i restauriran od strane Dimitrija Badina, ruskog amaterskog restauratora koji mu je dodao boju, a potom ga i objavio na Jutjub. Pored toga, restuarator je i prilagodio brzinu te njegova verzija traje skoro minut. 

Kako se vidi na ovom kratkom filmu, u grudvanju na gradskim ulicama učestvuju muškarci i žene koji grudvama obaraju čoveka koji im biciklom dolazi u susret. Nakon što muškarac pada sa svog prevoznog sredstva, on ustaje i počinje da beži od grudvi koje nastavljaju da padaju po njemu. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".