Чак и људи слабо упућени и заинтересовани за историју српског народа, знају бар основне фактографске одреднице везане за Петра Петровића Његоша и његова дела. 

Песник, владика и владар својом заоставштином и данас изазива дивљење, али разна својатања, порицања и расправе и интерпретације. Његов значај огледа се не само у историји, већ и у књижевности, религији и филозофији. 

Према сачуваним историјским изворима, али и усменом предању које у овом случају није у оштрој опречности са сачуваним доказима, породица Петровић-Његош позната је вековима.

Први подаци о њиховом пореклу сежу до средњег века. Ситни властелин Херак Хераковић, савременик деспота Ђурђа Бранковића, помиње се 1441. године. Сам Његош, истицао је пак да је његов најстарији познати предак био поданик краља Стефана Уроша III (Стефана Дечанског). Усмена предања породичне историје, али и многи истраживачи који су се бавили генезом његушких Петровића, сагласни су да ова породица води порекло из централне Босне, околнине Травника. Након османског освајања Босне, њени чланови покренули су низ миграција. Једно време пре доласка на подручје старе Црне Горе били су настањени у невесињској висоравни. 

У оба региона, и Босни и Херцеговини до данас сачувала су се имена и топоними који сугеришу на култ и стара пребивалишта породице Петровић-Његош.

Будући владика и господар Црне Горе рођен је 1813. године у породичној кући у Његушима, као други син Тома Петровића, најмлађег брата владике Петра I Петровића (Светог Петра Цетињског) и Иване Пророковић.

Да је Његошев лик и дело и даље непознаница и предмет расправа, најбоље сведочи дилема око његовог правог имена, које ни у историјском памћењу није остало онако какво је било.

Фoto: Википедија

 

 

Невероватно звучи, али доцнији владика на рођењу уопште није добио име под којим се прославио као владар и духовна личност.

У црногорској усменој традицији, невезано од монашког имена Петар, Његош је остао највише упамћен као владика Раде (Томов). Међутим, његово право и крштено име је поптуно другачије.

Сачувани црквени списи из тог времена забележили су податак да је "најмудрија српска глава" на крштењу добила име Рафаел, али да су га његови ближњи и околина звали Радивој, а од миља Раде. Тек након смрти, у науци и јавном дискурсу, владика је ословљаван као Његош.

Сличан податак преноси и владикин савременик и познаник, Вук Караџић. У једном спису оставио је податак да се Петар Петровић звао Радоје, али да је у народу остао познатији као владика Раде, јер су га тако разликовали од његовог стрица владике Петра I Петровића.

Фото: A.Стевановић

 

Занимљиво да и сам владика Петар није истицао своје право и крштено име. Задовољавао се тиме што је ословљаван као Петар или Раде. 

Његош никада није употребљвао ни оно "други" уз Петар, него је то додато тек касније, како би се направила разлика између њега и његовог предходника, стрица Петра.

До данас у науци није објашњено због чега је узео додатак Његош, а не Његуш, као што би требало према имену његовог племена и места живљења. Претпоставља се да је то преузео од стрица владике Петра, који је кадкад уз своје име додавао Његош, а не Његуш. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".