Zimi se Crveni trg u centru Moskve pretvara u pravi zimski sajam, a mogu se kupiti ukrasi, kape, čizme i razne stvari koje nas podsećaju na zimu. Nedaleko od ove pijace se nalazi mauzeloj u kome su mošti Staljinovog prethodnika, Vladimira Lenjina.

Proslava ovog praznika više nikada nije bila ista posle odluke diktatora Sovjetskog Saveza. Rusi od tada ne povezuju atmosferu sa Božićem, već se to naziva Novogodišnji festival. Ukrasi su novogodišnji, a jelka je takođe novogodišnja jelka. Čak se i pokloni, kao kod nas, daruju u noći 31. decembra.

Zabrana jelke

 

 

U sovjetskoj ideologiji nije bilo mesta za religiju koju je Karl Marks nazivao opijumom za narod. Nije se ovaj period godine povezivao sa rođenjem Isusa Hrista. Godine 1929. Staljin donosi ukaz kojim zabranjuje Jelke, a Božić i Nova godina više nisu bili neradni dani. Obilazili su se stanovi kako bi se utvrdilo da li porodice ipak u tajnosti kite svoje jelke.

To nije bio lak zadatak, duboko ukorenjena religija kod Rusa se isprečila. Nije bilo lako ugasiti hrišćanski žar među narodom. Ruska pravoslavna crkva i dalje je proslavljala Božić, a usledila su hapšenja - desetine sveštenika je bilo zatvoreno zbog božićnog bogosluženja.

U tajnosti su religiozni Rusi sekli jelke u šumama i ukrašavali ih sa stvarima koje su mogli da nađu. Tako su se na jelkama nalazile farbane ljuske jaja, omoti od slatkiša i kutije šibica.

 

 

Nova godina

Zvaničnik koji je pokušao da promeni Staljinovo mišljenje je bio Pavel Postišev. Godine 1935. je u Pravdi, sovjetskim novinama, objavio čalanak u kom je pisalo:

- U doba pre Velike revolucije, buržoazija i kapitalisti su uvek podizali jelku svojoj deci u novogodišnjoj noći. Deca radničke klase bi ljubomorno gledala kroz prozore na sjajno drvo, ukrašeno lampicama, dok su se bogataši ispod njega igrali novim igračkama koje su dobili - tada je Postišev pisao.

 

 

Prema njemu je bilo vreme da se deci i radnom narodu Sovjetskog Saveza vrati novogodišnja jelka i proslava, a Staljin se složio. Vratio je atmosferu, ali bez Hrista. Od 1935. godine su Rusi podizali drveće za proslavu Nove godine, a na vrh jelke se nalazila crvena sovjetska zvezda. Stari način proslave Božića je bio potpuno zaboravljen, sve do perestrojke i reforme Gorbačova.

Božić

Sovjetska noga više nije u Kremlju, a kapitalizam se na velika vrata vratio u Rusiju. Američki uticaj je doneo "crni petak" i zimske festivale na prostor starog Sovjetskog Saveza. Religija se vratila takođe, jača nego ikada, a 7. januara su crkve širom Rusije pune.

Foto: Tanjug/AP

 

Jedna stvar je ipak ostala ista, pokloni su rezervisani za novogodišnju noć, jelka je i dalje novogodišnja, a zapadnjačka proslava Božića je pomerena za 31. decembar.

Crkva se svim snagama bori da uzvrati, podižu jelke i ukrašavaju ih anđelima, trubama i hrišćanskim motivima. Velike crkve prenose svoje službe, a poznate ličnosti prisustvuju proslavi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".