Када малолетник покуша суицид, не задржава се увек у болници, већ на захтев родитеља може да буде пуштен кући и на тим старатељима је свака даља одговорност

Четворо деце покушало је самоубиство у Србији за четири дана!

У недељу је, према речима његовог оца, ученик (17) из Трстеника, који је измакао столицу професорки 9. новембра у Техничкој школи, покушао да се обеси. Већ сутрадан је у једној основној школи у Београду ученица (13) насред часа покушала да скочи кроз прозор због јединице. Такође у понедељак је девојчица (16) у тоалету једне београдске средње школе попила асепсол и покушала самоубиство због, како се сумња, нарушених породичних односа. А онда је у среду ученица (17) у Краљеву покушала да пресецањем вена почини самоубиство у тоалету школе.

Проблем и на југу Србије

Отац пријавио вршњачко сексуално злостављање

У једној специјалној школи на југу Србије вршњак је сексуално и физички малтретирао друга, рекао је отац злостављаног ученика, а пренеле су Јужне вести.

Он каже да је случај пријавио још пре недељу дана и да до јуче надлежни и школа ништа нису предузели или га нису обавестили, а његово дете је претрпело озбиљну трауму. Полиција је потврдила пријаву и случај проследила Вишем тужилаштву, а из школе, наводно, нису хтели да кажу шта су предузели

Оно што је заједничко у свим случајевима је да деца нису збринута у болници и да су упућена на кућно лечење. Када су у питању покушаји самоубистава код одраслих, они се одмах и принудно спроводе на болничко лечење, док кад су деца у питању, она не морају у болницу, а о томе одлучују родитељи, каже за Курир психијатар Татјана Влашковић Јовићевић.

- Родитељи потписују сагласност да ли желе да се дете лечи или не и на њима је свака даља одговорност. Ако родитељ потпише да се дете пусти кући, ту лекари не могу ништа. То није уређена проблематика и не може се мимо воље родитеља. Када се дете пусти кући, мора да буде 24 сата под надзором. Дакле, неко мора да мотри на њега нон-стоп. У случај може да се укључи и центар за социјални рад, који треба да види шта је узрок суицидних мисли. Адолесценти су ризична група и зато сви морају да се уједине.

Породични закон је тај који даје родитељу право да одлучи да ли ће дете лечити или не, потврђује за Курир и адвокатица Тамара Радојчић, сарадник адвокатске канцеларије "Симовић".

- Родитељ је тај који даје сагласност за сва лечења детета, па и психијатријско. Има право да одбије лечење. У случај би требало да се укључи и центар за социјални рад, који треба да провери узрок, али и то да ли можда родитељ не превазилази своја права и несвесно ради на штету детета. Породични закон јасно прописује обавезе које родитељ има. Уколико дете почини самоубиство након што је родитељ одбио да га лечи, онда на снагу може да ступи Кривични законик.

Министар Бранко Ружић

Просветаре закон већ препознаје као службена лица

Министар Бранко Ружић

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће радна група тог министарства 20. децембра изаћи с конкретним предлозима за борбу против насиља у школама, а да је засада једино извесно да ће тражити већи број педагога и психолога у школама. Што се тиче давања статуса службеног лица наставницима, Ружић каже да из разговора с представницима репрезентативних синдиката није стекао утисак да су они за то.

- Права јесу већа, али су веће и обавезе и потенцијално кривично-правна одговорност је већа за њих ако они почине неко дело. Оно што познаје наш закон јесте да се насиље према наставнику третира као насиље према службеном лицу и мислим да би та форма могла да задовољи - рекао је Ружић за Танјуг, а преносе медији.

- У том случају родитељу може да се стави на терет грубо занемаривање своје дужности збрињавања и васпитавања малолетног лица о ком је био дужан да се стара и казна затвора за то је до три године - каже Радојичићева. Иначе, смештајне капацитете за децу с психичким проблемима имају Клиника за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Институт за ментално здравље у Палмотићевој.

Малолетници у дневне болнице могу бити смештени и без родитеља.

- СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству - Број 011/7777-000 је СОС телефон који ради 24 сата, а на који се јављају стручњаци за спречавање самоубиства - лекари Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

- Служба ургентне психијатрије прима пацијенте 24 сата без заказивања, без књижице и без плаћања, а Центар за ментално здравље од девет до 18 прима без заказивања.

- Ако вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати и волонтере центра "Срце" од 17 до 23 часа на број телефона 0800-300-303.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".