Влада Србије усвојила је на јучерашњој седници Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је дефинисала категорије грађана који остварују права на умањење месечне обавезе плаћања електричне енергије.

- Уредбом су првенствено обухваћени корисници права на новчану социјалну помоћ и дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица као и домаћинства са минималним приходима - пише у саопштењу Владе Србије.

Одређене су и обавезе локалних самоуправа да податке о свим енергетски угроженим купцима који могу остварити право на умањење рачуна достављају енергетском снабдевачу сваког месеца. Подаци ће бити објављивани на интернет страници Министарства рударства и енергетике.

Влада Србије усвојила је и Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године са акционим планом.

- Стратешки документ, којим су дефинисане мере и активности, представља трасирање наредних корака у области заштите животне средине, а пре свега квалитета ваздуха, што представља један од приоритета Владе Србије - пише у саопштењу.

Циљеви програма биће остварени кроз смањење емисија из различитих сектора као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

(Курир.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".