Пуно драме виђено је на мечу између Србије и Швајцарске у последњој рунди групне фазе Светског првенства.

Швајцарци су славили са 3:2 и прошли у осмину финала, а сусрет је обележило и неколико провокација Ђердана Шаћирија и Гранита Џаке.

Након што је новинарка Зана Авдију критиковала простачки испад Гранита Џаке на мечу против Србије, на њен рачун стигло је море ужасних увреда. Сада се линчу прикључио и Џакин отац.

Зана је објавила фотографију Џаке који се држи за међуножје и гестикулира ка клупи репрезентације Србије и написала:

- Поступак Гранита Џаке је срамота. Чин уличара. А трагедија је што нико није пропустио да редистрибуира ову фотографију.

Убрзо после ове објаве, Зана Авдију гостовала је на једној телевизији, а у програм уживо укључио се отац Гранита Џаке, Рагип, и кренуле су језиве увреде и претње:

- Ви добро знате да ја заправо нисам особа са ТВ станица или новина. Ја сам човек од жртве, рада и затвора - започео је своје излагање Џака, који је својевремено хапшен од стране српске полиције због подршке терористичкој ОВК, а затим је наставио:

- Само сам хтео да подсетим ову даму, Зану... нећу ићи превише у детаље и рећи ко је она, сви то добро знају. 

Зана Авдију се умешала и прекинула га:

- Не разумем тачно шта мислите под тим?

Џака је на то почео да виче: 

- Молим те, не желим ни једну дискусију са тобом! Нисам те звао! 

Затим је у даху наставио: 

- Када Гранита Џаку назива уличарем, то је велика срамота! Она која седи у овој емисији и нема појма ни о спорту, ни о емоцијама, ни о албанској култури... она нема појма апсолутно. Не знам ко ју је позвао. Таква жена, која се толико бави спортом, али нема знања ни о спорту, ни о било чему другом, супротставља се дечаку албанске крви, који чини поносним не само мене као оца, већ и све Албанце свуда - викао је Рагип. 

Очигледно погођен критиком на рачун свог сина, Џака старији се ту није зауставио.

- Она је нашла да Гранита назива уличарем (ругац), не знајући значење те речи. Изводи те пред суд и критикује тај гест, а ни сама не разуме значење, и говори о сексуалним стварима које не постоје. Замислите ви то! 

Албански израз "ругац“ (уличар или улични дечак) има веома негативну конотацију. Израз означава дечака који нема брижан дом и који хара по улицама.

- Ови људи вређају његову мајку, жену и децу, праве бројне гестове, скандирају 'Убијте Албанце!', 'Косово је Србија!', а она Гранита назива уличарем. Гест Гранита Џаке није био ни политички ни шовинистички. Гранит је гранит. Није учинио овај гест да некога увреди. Штета што она подржава ове српске ставове - рекао је Рагип Џака.

На питање да ли је у контакту са сином, Рагип одговара:

- У контакту сам са Гранитом из дана у дан, из сата у сат, из минута у минут. Зато што је он мој син. Оно што је Гранит рекао после утакмице је приватна ствар, објаснио је Џака Сениор. Међутим, Гранит се осећа веома повређеним од људи као што је ова Зана“. Никад од противника и непријатеља, већ од људи који подржавају ставове из Србије и оних који су га увредили на најгори могући начин. Гранит Џака увек води кампању против насиља над женама на Косову. А она дође и назове Гранита уличарем?

Онда је уследила језива претња:

- Опет вас упозоравам, треба да пазите шта пишете о породици Џака! У супротном, сазнаћете шта ће се десити, одговараћете! Али када дође време за то, за вас ће бити касно, кунем вам се животом! Зато што не познајете породицу Џака - закључио је Џакин отац.

(Република)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".