Борио се у Великом рату у Француској, Италији и Румунији, а крај рата је дочекао са чином капетана. Он је био изразито незадовољан исходом Версајског мира.

Први сусрет са фирером се десио средином 30их година када је током Ускршње параде одбио наређење. Хитлер је тражио да се због безбедности између њега и војника постави одред СС војника. Ромел је ово одлучно одбио - додајући да неће постројити војнике, ако се фирер не осећа безбедно пред сопственом војском.

Ова одлука је могла да га кошта главе, али су се за њега заузела два високорангирана члана партије - Химлер и Гебелс. Ес-Есовци нису били постављени, а Хитлер је честитао на исказаном ставу - родило се пријатељство.

Фото: Википедија

 

Свој надимак је зарадио успешном кампањом у Африци. Логистичка грешка је оно што га је спречило да заузме кључни Суецки канал. Предвиђајући катастрофу, наредио је повлачење, док је Хитлер наредио супротно. Скренута му је пажња на концентрационе логоре којих се гнусао, а ствари се додатно компликују када је 1944. године пропао атентат на Хитлера.

Ромел је категорички негирао умешаност, али су генерали дошли у његов дом са једном фаталном одлуком. Самоубиство и сахрана са почастима или хапшење и суђење уз конфискацију имовине његове породице. Одлучио се за самоубиство и 14. октобра 1944. године је прогутао пилулу цијанида.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".