Borio se u Velikom ratu u Francuskoj, Italiji i Rumuniji, a kraj rata je dočekao sa činom kapetana. On je bio izrazito nezadovoljan ishodom Versajskog mira.

Prvi susret sa firerom se desio sredinom 30ih godina kada je tokom Uskršnje parade odbio naređenje. Hitler je tražio da se zbog bezbednosti između njega i vojnika postavi odred SS vojnika. Romel je ovo odlučno odbio - dodajući da neće postrojiti vojnike, ako se firer ne oseća bezbedno pred sopstvenom vojskom.

Ova odluka je mogla da ga košta glave, ali su se za njega zauzela dva visokorangirana člana partije - Himler i Gebels. Es-Esovci nisu bili postavljeni, a Hitler je čestitao na iskazanom stavu - rodilo se prijateljstvo.

Foto: Vikipedija

 

Svoj nadimak je zaradio uspešnom kampanjom u Africi. Logistička greška je ono što ga je sprečilo da zauzme ključni Suecki kanal. Predviđajući katastrofu, naredio je povlačenje, dok je Hitler naredio suprotno. Skrenuta mu je pažnja na koncentracione logore kojih se gnusao, a stvari se dodatno komplikuju kada je 1944. godine propao atentat na Hitlera.

Romel je kategorički negirao umešanost, ali su generali došli u njegov dom sa jednom fatalnom odlukom. Samoubistvo i sahrana sa počastima ili hapšenje i suđenje uz konfiskaciju imovine njegove porodice. Odlučio se za samoubistvo i 14. oktobra 1944. godine je progutao pilulu cijanida.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".