Свети Амфилохије био је епископ у Иконији, на југу Мале Азије у периоду између 340. и 395. године. Помиње се као један од кападокијских отаца, као ученик Св. Василија Великог, блиски рођак Св. Григорија Богослова.

Учествовао је на II Васељенском Сабору 381. године. Ревносно се борио против Македонија злочестивог, и против аријанаца и Евномија. Лично молио цара Теодосија Великог да изагна аријанце из сваког града у држави. Цар му није испунио жељу. После неколико дана опет се јави Амфилохије цару. Када Епископ би уведен у одају за примање, цар је седео на престолу, а до њега с десне стране сеђаше син му Аркадије, кога Теодосије беше узео себи за сацара.

Ушавши Амфилохије свети поклони се цару Теодосију, а на Аркадија, сина царевог, и не обазре се као да га ту и не бејаше. Разгневи се због тога цар Теодосије веома, и нареди да се Амфилохије одмах истера из двора. Тада рече светитељ цару: „Видиш ли, царе, како не подносиш бешчешће сина; тако и Бог Отац не трпи бешчешће Сина Свога, одвраћа се с ненавишћу од оних, који хуле Њега, и гневи се на све присталице оне проклете (Аријеве) јереси." Чувши ово цар је схватио зашто Амфилохије није одао почаст сину његовом, и остао је задивљен мудрости и смелости његовој.

Овај светитељ остао је упамћен и по писању великог броја духовних књига. Упокојио се у Господу после 395. године.

Митрополит понео име овог Свеца

Посебан куриозитет имену светог Амфилохија представља и чињеница да га је по замонашењу носио и познати српски јерарх.

Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је рођен као Ристо Радовић на Божић 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи.

Његово крштено име Ристо је грчког порекла, и према савременим тумачењима настало је од речи Христјанин и означава помазаника (Хришћанина).

Митрополит се замонашио 1967. у Грчкој, где је потом 21. јула 1968. постао јеромонах. Тада је узео монашко име Амфилохије, које води порекло још из античког периода.

То име има двојако значење - онај који предвиђа, или онај који предводи два вода војске.

Према казивању самог митрополита Амфилохија, ово ретко хришћанско име понео је захвађујући благослову Аве Јустина Поповића, једног од највећих црквених отаца Српске православне цркве у 20. веку и доцније канонизованог у ранг свеца.

Фото: Архива Новости/

Ристо Радовић је 1960-их година заједно са својим вршњаком Зораном Јевтићем (доцнијим владиком Атанасијем) имао је част да буде ученик великог теолога. Управо кроз разговоре са Ава Јустином и угледајући се на њега, обојица су одлучила да понесу монашки постриг.

На избор монашког имена Амфилохије за тада још увек Риста Радовића, утицала је околност да је он у тим годинама током својих честих боравака у Грчкој упознао знаменитог духовника, старца Амфилохија на Патмосу. Његова духовност оставила је велики утицај на младог Риста. По повратку у Србију, боравио је у манастиру Ћелије код оца Јустина. Отац Јустин добио је тада од светогорске братије на поклон фотографију старца Амфилохија.

Касније, када је Ристо Радовић питао оца Јустина које би име могао да понесе на монашењу, он му је предложио управо име Амфилохије. Поред овога, постоје и трврдње да се отац Јустин одлучио за ово име јер је у тренутку када је Ристо донео одлуку да се замонаши, он завршавао писање житија Светог Амфилохија Иконијског.  

У сваком случају, Ристо Радовић је 1967. године на Кефалонији, у Грчкој замонашен  Амфилохије. Годину дана касније, на празник Светог великомученика Прокопија (21.7.) у истом месту рукоположен је у чин јерођакона. Рукоположио га је тамошњи митрополит Прокопије, који га је годину дана раније и замонашио.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".