Sveti Amfilohije bio je episkop u Ikoniji, na jugu Male Azije u periodu između 340. i 395. godine. Pominje se kao jedan od kapadokijskih otaca, kao učenik Sv. Vasilija Velikog, bliski rođak Sv. Grigorija Bogoslova.

Učestvovao je na II Vaseljenskom Saboru 381. godine. Revnosno se borio protiv Makedonija zločestivog, i protiv arijanaca i Evnomija. Lično molio cara Teodosija Velikog da izagna arijance iz svakog grada u državi. Car mu nije ispunio želju. Posle nekoliko dana opet se javi Amfilohije caru. Kada Episkop bi uveden u odaju za primanje, car je sedeo na prestolu, a do njega s desne strane seđaše sin mu Arkadije, koga Teodosije beše uzeo sebi za sacara.

Ušavši Amfilohije sveti pokloni se caru Teodosiju, a na Arkadija, sina carevog, i ne obazre se kao da ga tu i ne bejaše. Razgnevi se zbog toga car Teodosije veoma, i naredi da se Amfilohije odmah istera iz dvora. Tada reče svetitelj caru: „Vidiš li, care, kako ne podnosiš beščešće sina; tako i Bog Otac ne trpi beščešće Sina Svoga, odvraća se s nenavišću od onih, koji hule NJega, i gnevi se na sve pristalice one proklete (Arijeve) jeresi." Čuvši ovo car je shvatio zašto Amfilohije nije odao počast sinu njegovom, i ostao je zadivljen mudrosti i smelosti njegovoj.

Ovaj svetitelj ostao je upamćen i po pisanju velikog broja duhovnih knjiga. Upokojio se u Gospodu posle 395. godine.

Mitropolit poneo ime ovog Sveca

Poseban kuriozitet imenu svetog Amfilohija predstavlja i činjenica da ga je po zamonašenju nosio i poznati srpski jerarh.

Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je rođen kao Risto Radović na Božić 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.

NJegovo kršteno ime Risto je grčkog porekla, i prema savremenim tumačenjima nastalo je od reči Hristjanin i označava pomazanika (Hrišćanina).

Mitropolit se zamonašio 1967. u Grčkoj, gde je potom 21. jula 1968. postao jeromonah. Tada je uzeo monaško ime Amfilohije, koje vodi poreklo još iz antičkog perioda.

To ime ima dvojako značenje - onaj koji predviđa, ili onaj koji predvodi dva voda vojske.

Prema kazivanju samog mitropolita Amfilohija, ovo retko hrišćansko ime poneo je zahvađujući blagoslovu Ave Justina Popovića, jednog od najvećih crkvenih otaca Srpske pravoslavne crkve u 20. veku i docnije kanonizovanog u rang sveca.

Foto: Arhiva Novosti/

Risto Radović je 1960-ih godina zajedno sa svojim vršnjakom Zoranom Jevtićem (docnijim vladikom Atanasijem) imao je čast da bude učenik velikog teologa. Upravo kroz razgovore sa Ava Justinom i ugledajući se na njega, obojica su odlučila da ponesu monaški postrig.

Na izbor monaškog imena Amfilohije za tada još uvek Rista Radovića, uticala je okolnost da je on u tim godinama tokom svojih čestih boravaka u Grčkoj upoznao znamenitog duhovnika, starca Amfilohija na Patmosu. NJegova duhovnost ostavila je veliki uticaj na mladog Rista. Po povratku u Srbiju, boravio je u manastiru Ćelije kod oca Justina. Otac Justin dobio je tada od svetogorske bratije na poklon fotografiju starca Amfilohija.

Kasnije, kada je Risto Radović pitao oca Justina koje bi ime mogao da ponese na monašenju, on mu je predložio upravo ime Amfilohije. Pored ovoga, postoje i trvrdnje da se otac Justin odlučio za ovo ime jer je u trenutku kada je Risto doneo odluku da se zamonaši, on završavao pisanje žitija Svetog Amfilohija Ikonijskog.  

U svakom slučaju, Risto Radović je 1967. godine na Kefaloniji, u Grčkoj zamonašen  Amfilohije. Godinu dana kasnije, na praznik Svetog velikomučenika Prokopija (21.7.) u istom mestu rukopoložen je u čin jerođakona. Rukopoložio ga je tamošnji mitropolit Prokopije, koji ga je godinu dana ranije i zamonašio.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".