Од младости је Авдија био веома богобојажљив и када је читав Израел одступио од Бога и почео да се клања Валу, он је тајно служио Богу отаца својих који је спасао Израел из Египта и провео га кроз Црвено море.

Када је цар Ахава одступио од правог богопоштовања и поклони се идолима, Авдија није кренуо за њим, већ се посветио богу.

Зла царица Језавеља је због Светог пророка Илије подигла хајку на све Божије пророке, а Авдија их је све сабрао, њих стотину, и сакрио у две пећине где их је хранио и давао им воду.

По њих 50 ставио је у сваку од две пећине. Пророк Авдија био је савременик великог пророка Илије кога је веома поштовао и ценио. Био је његов ученик.

Оставио је књигу пророчанстава о царству господњем. Када је умро, сахрањен је са својим прецима.

Беседа на данашњи дан говори о прослављењу Бога због Христа Господа:

"Слава Богу! Слава Богу у цркви! Слава Му због Христа Исуса! Слава Му у све нараштаје! Слава Му ва вијек вијека! Никоме не приличи слава као Богу. Нити ико слави Бога као црква Божја. Христос је откровитељ Бога; отуда сва слава Богу мора ићи кроз Христа Господа. Црква ће трајати кроз све родове и нараштаје до краја времена; црква је најчистије тело Христово, испуњено силом, мудрошћу и чудотворством; отуда се слава Богу диже из цркве – из светиње Светоме, из чистоте Чистоме. Богу је најмилије славословије из цркве још и због тога што је у цркви много душа и много гласова, па ипак једнодушност и једногласност. Нека се нико, дакле, не издваја из општег слављења Бога; и нека нико и не помисли, да је његово слављење Бога, у одвојености и засебности, боље него ли слављење Бога у јединству и у целини свих верних. Није истина, да се један члан губи у множини, те се његов глас пред Богом не чује."

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".