Велики пожар избио је данас нешто пре 18 часова у хотелу "21. мај ДМБ холдинг" у београдском насељу Раковица.

Како јавља наш репортер са лица места, ватра је захватила цео један спрат и стигла је до крова објекта.

На лицу места изашле су ватрогасне екипе које се труде да угасе ватрену стихију. 

Хотел "21. мај ДМБ холдинг" налази се у оквиру чувене војне фабрике за производњу мотор за авионе и хеликоптере ДМБ, у Маричкој улици у Раковици, а већ годинама је празан и оронуо објекат.

Фото М. Анђела

 

Од 2003. године матична компанија је била у реструктурирању, да би 15. децембра 2015. донели одлуку о банкротству и то је датум затварања хотела. Разорено степениште води до овог напуштеног и трајно затвореног објекта чија је фасада, ишарана графитима, зарасла у коров. Прозори су поломљени, смеће је прекрило површине око зграде, а из хрпа отпада неретко измиле пацови.

Овај објекат вишегодишњи је проблем житеља овог београдског насеља. Комшије се годинама залажу да се уклони и да се парцела корисније искористи, или пак само да се уређује и одржава околина објекта. Ипак, у томе још нису успели.

- Последњи гости у хотелу били су грађани угрожени од поплава 2014. године. Након њиховог одласка, објекат остаје празан и временом све више пропада - објаснила је мештанка Оља С за "Новости".

Фото М. Анђела

 

- У околини се деца играју, а осим што могу да се повреде на делове стакла којих има свуда, могу и да се заразе од смећа. Осим тога, разбацани бетонски блокови из којих вире ексери претња су и за малишане, али и за све људе који туда пролазе. Пријављивали смо надлежнима много пута, али ништа нисмо добили.

Како су својевремено за "Новости" рекли у Општини Раковица, за одржавање парцеле, на којој се налази хотел, одговоран је власник.

- За уређење и одржавање простора око самог хотела надлежан је власник, док је за одношење смећа у потезу где су постављени контејнери одговорно ЈКП "Градска чистоћа", а за јавне зелене површине ЈКП "Зеленило Београд". Општини нису упућиване никакве пријаве у вези са неуређеном површином око хотела - рекли су за "Новости" у ГО Раковица.

С друге стране, у ЈКП "Зеленило" кажу да површина око овог хотела није у њиховом систему одржавања, односно није обухваћена Програмом редовног одржавања зелених површина овог предузећа.

Коначно, чишћење околине ДМБ, као и одношење смећа с те територије, кажу у ЈКП "Градска чистоћа", није надлежност ни њиховог предузећа.

Фабрика ДМБ је у свом саставу имала фудбалски клуб и овај хотел. Остало је забележено да су фудбалери Роме давне 1988. године боравили у њему, приликом гостовања у престоници, уочи меча са Партизаном, који су црно-бели добили са 4:2. Пре тога фудбалери "вучице" су тренинг одрадили на "фабричком" терену.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".